Slovenija 11.4.2019 8:29

V CD bodo gostili najlepši glas Portugalske - Tereso Salgueiro

Ljubljana, 11. aprila - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo drevi mogoče prisluhniti koncertu priljubljene portugalske pevke Terese Salgueiro, ki za številne velja za najlepši glas Portugalske. Teresa Salgueira, nekoč pevka skupine Madredeus, pri svojem ustvarjanju spaja elemente fada z ljudskimi motivi. Leta 2016 je izdala drugi samostojni album O Horizonte.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Pevka legendarne portugalske zasedbe Madredeus se je pred leti odločila za solo kariero. Kot so zapisali v Cankarjevem domu, s svojim glasom, ki je postal dozorel in kristalen, še vedno osvaja odre po vsej Evropi. Tudi v Sloveniji ima številne oboževalce, zaradi česar so koncert v Cankarjevem domu iz manjše Linhartove prestavili v večjo Gallusovo dvorano.

Teresa Salgueiro se v Ljubljano vrača četrtič. Dvakrat je gostovala še skupaj s skupino Madredeus, in sicer leta 2001 na Drugi godbi v Križankah in leta 2005 na dveh koncertnih večerih v Cankarjevem domu, leta 2012 pa je v Kinu Šiška že nastopila kot samostojna pevka in avtorica. Takrat je predstavila svoj prvi samostojni album O Misterio.

Na nocojšnjem večeru bo poleg skladb s prvega albuma odpela tudi skladbe z drugega albuma. Na albumu O Horizonte se pevka predstavlja "kot izvrstna umetnica z avtorskimi skladbami, ki jih je izpilila v vrhunsko mojstrovino," je zapisal glasbeni kritik Zdenko Matoz. Pevka je časopisu Dnevnik zaupala, da bo obiskovalcem predstavila tudi repertoar, ki bo del njene tretje samostojne plošče.

Pevka je za Dnevnik spregovorila tudi širše o svojem ustvarjanju. Kot je dejala, to kar ustvarja, "seveda ni fado, so pa nedvomno prisotni njegovi vplivi, kot tudi vplivi druge portugalske tradicionalne glasbe". Portugalska je zelo bogat teritorij različnih kulturnih vplivov: v 13. stoletju so na njenem današnjem ozemlju živeli Kelti, Feničani, Arabci, Judje in vse te različne kulture so pustile svoje sledi. Po ustanovitvi države so tudi Portugalci veliko potovali - na vzhod do Kitajske, na jug do Afrike in na zahod v Severno in Južno Ameriko - in vse te kulturne vplive prinesli v domovino. "Gre za preplet velikega števila tradicij, vse to pa vpliva na moje interpretacije," je pojasnila.