Slovenija 10.4.2019 15:06

V Slovenj Gradcu odkrili nekaj novih arheoloških najdb

Slovenj Gradec, 10. aprila - Pod vodstvom arheologov Koroškega pokrajinskega muzeja v tem času v Slovenj Gradcu na zasebnem zemljišču v središču mesta potekajo arheološka izkopavanja. Doslej so odkrili starejšo kanalizacijo in ob tem nekaj poznosrednjeveških in novoveških najdb. Večinoma gre za lončene najdbe, odkrita je bila tudi svetinjica.

Slovenj Gradec, središče mesta. Na zasebnem zemljišču v središču Slovenj Gradca potekajo arheološka izkopavanja pod vodstvom arheologov Koroškega pokrajinskega muzeja (KPM). Območje arheoloških izkopavanj. Foto: arhiv KPM

Slovenj Gradec, središče mesta.
Na zasebnem zemljišču v središču Slovenj Gradca potekajo arheološka izkopavanja pod vodstvom arheologov Koroškega pokrajinskega muzeja (KPM).
Območje arheoloških izkopavanj.
Foto: arhiv KPM

"O starosti odkritih ostalin bomo kaj več izvedeli, ko bodo najdbe oprane in konservirane," je za STA pojasnila arheologinja muzeja Saša Djura Jelenko.

Trenutno so dela zaradi slabega vremena prekinjena, predvidoma jih bodo nadaljevali v petek, potekala pa naj bi še do začetka prihodnjega tedna.

Številna arheološka najdišča v Slovenj Gradcu in okolici sicer pričajo, da je bilo območje poseljeno od bronaste dobe dalje. Nekatera pomembna arheološka najdišča tega območja so gomilno grobišče iz starejše železne dobe pod Gradiščem, rimsko grobišče Colatio na območju Starega trga pri Slovenj Gradcu, staroslovanski grobovi s pripadajočo cerkvijo sv. Jurija na Legnu in srednjeveški Slovenj Gradec.

Zadnja večja arheološka izkopavanja na območju Slovenj Gradca so v letih 2009 in 2010 potekala ob mestnem srednjeveškem obzidju. Tam so na območju, kjer so kasneje zgradili novo glasbeno šolo, odkrili večjo količino najdb iz obdobja vse od 13. in do 19. stoletja. Med drugim so atraktivno okroglo opečnato cisterno, pokrito s pokrovom in povezano v sistem treh kanalov, ohranili na lokaciji najdbe, in situ, in si jo obiskovalci lahko ogledajo v pritličju glasbene šole.