Svet 11.4.2019 5:00

Narodni muzej Slovenije s svojimi zakladi gostuje v Pekingu

Peking, 11. aprila - V Nacionalnem muzeju Kitajske v Pekingu bodo danes odprli mednarodno razstavo nacionalnih muzejev, na kateri z razstavo Zakladi Narodnega muzeja Slovenije sodeluje tudi slovenski muzej. Izbrani predmeti odražajo kulturni in tehnološki razvoj ter politično situacijo ali pa kažejo demografsko raznolikost slovenskega ozemlja skozi čas.

Ljubljana. Narodni muzej Slovenije. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Narodni muzej Slovenije.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Kot je na nedavni novinarski konferenci v Ljubljani povedala kustosinja Narodnega muzeja Slovenije Daša Pavlovič, ki je pripravila razstavo, so za pekinško razstavo pripravili 15 sklopov predmetov.

Po besedah direktorice muzeja Barbare Ravnik postavitev združuje 28 predmetov, od tega 27 originalnih, le znamenita neandertalčeva piščal bo predstavljena s pomočjo kopije, saj zaradi svoje krhkosti in edinstvenosti nikoli ne zapusti muzeja. Kot je še povedala, so bili pri izboru predmetov pozorni na to, da bi poslali zanimiv in pester nabor predmetov ter obenem opozorili, da smo stičišče več kultur na tem območju. Izrazila je tudi prepričanje, da Slovenija v muzeju, ki je drugi najbolj obiskan na svetu, ne bo ostala neopažena.

Izbrani predmeti najlepše zrcalijo bogato ustvarjalno preteklost območja današnje Slovenije od prazgodovine do danes. Poleg kopije kamenodobne neandertalčeve piščali iz Divjih bab, najstarejšega glasbila na svetu, si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi figurino z Ljubljanskega barja, bronasti meč z Jabelj, situlo z Valične vasi, rimsko stekleno posodo, hišasto žaro, poznorimske zaponke, slovanski nakit, prestol nadvojvode Karla, rezljani umivalnik, pokal, baročni relikviarij, terezijanske mere in uteži, kaminsko vazo - dišavnico in uro z ovnovima glavama Antona Regalija.

Slovenija se na razstavi z naslovom Delimo skupno prihodnost: Razstava zakladov nacionalnih muzejev ob Svilni poti predstavlja v družbi 20 nacionalnih muzejev. Nacionalni muzej Kitajske v Pekingu se razprostira na 200.000 kvadratnih metrih površine, letno v njem naštejejo deset milijonov obiskovalcev.

Razstava bo na ogled do 14. julija.