Slovenija 12.4.2019 5:00

Maribor ponovno gosti mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus

Maribor, 12. aprila - Mariborska dvorana Union po dveh letih zopet gosti mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus, ki po navedbah Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) velja za eno najzahtevnejših v svetu. Zmagovalec se leto zatem uvrsti na tekmovanje za Veliko zborovsko nagrado Evrope. To bo julija 2020 v Debrecenu na Madžarskem.

Maribor. Maribor, mariborski Lent. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Maribor.
Maribor, mariborski Lent.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Tekmovanja, ki bo v Mariboru potekalo od danes do nedelje, se bo udeležilo 13 pevskih zasedb, od tega osem mešanih zborov, po en ženski in en moški zbor ter tri vokalne skupine iz Evrope, Azije in ZDA.

Slovenijo letos zastopajo domačini, Akademski mešani pevski zbor Maribor pod dirigentskim vodstvom Tadeje Vulc.

Zbore bo ocenjevala žirija, sestavljena iz petih strokovnjakov za zborovsko petje. Predsedovala ji bo Helena Fojkar Zupančič (Slovenija), kot člani žirije pa bodo sodelovali Ambrož Čopi (Slovenija), Jae-joon Lee (Južna Koreja), Manuel Warwitz (Avstrija/Nemčija) in Sigvards Klava (Latvija).

Prvi večer se bodo izbrane pevske zasedbe predstavile na netekmovalnem koncertu. Nastopajoči zbori se bodo predstavili v tradicionalnih oblačilih svojih držav, nekateri tudi s tradicionalnimi glasbili, pri čemer bodo prepevali in igrali glasbo, značilno za dežele, od koder prihajajo.

V soboto sledi tekmovalni del, ki se bo pričel ob 10. uri z obveznim in nadaljeval ob 16.30 s prostim programom. Izmed 13 nastopajočih zasedb bo strokovna žirija izbrala pet finalistov, ki se bodo v nedeljo pomerili za veliko nagrado 15. Mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus Maribor 2019, ki bo najboljšega popeljala v finale tekmovanja za Veliko nagrado Evrope 2020.

Kot pojasnjujejo v JSKD, se lahko na tekmovanje Gallus Maribor uvrstijo le zbori resnično izjemne kakovosti, sposobni pripraviti raznolik vrhunski program, ki v vseh treh dneh obsega kar za okrog 45 minut čiste vokalne glasbe.

Tekmovanje skrbi tudi za promocijo slovenske glasbe v svetu, saj v obvezni program za vse zbore uvaja izvedbo skladbe Jacobusa Handla Gallusa po lastni izbiri, za povrh pa še priredbo slovenske ljudske pesmi. Letos je to skladba Zarja, v kateri je skladatelj Damijan Močnik povezal napeve iz različnih pokrajin.