Slovenija 12.4.2019 5:00

V Moderni galeriji bodo podelili Jakopičevo nagrado in priznanji

Ljubljana, 12. aprila - V Moderni galeriji bodo drevi podelili nagrado in priznanji Riharda Jakopiča 2019. Jakopičevo nagrado, najvišjo nacionalno nagrado za likovno in vizualno umetnost, letos za življenjsko delo prejme akademski slikar, ilustrator in avtor animiranih filmov Milan Erič. Letošnja podelitev nagrade sovpada s 150. obletnico Jakopičevega rojstva.

Erič je v slovenskem kulturnem prostoru že desetletja eden osrednjih akterjev na presečišču različnih umetniških likovno-vizualnih praks. Je soavtor prvega in edinega celovečernega animiranega filma Socializacija bika, ki ga je ustvaril z Zvonkom Čohom, zanj pa sta dobila nagrado Prešernovega sklada. Bil je eden osrednjih akterjev slikarstva nove podobe pri nas, je pomemben ilustrator in je za svoje delo prejel številne pomembne nacionalne in mednarodne nagrade, nazadnje nagrado Hinka Smrekarja na 13. slovenskem bienalu ilustracije.

V glavnem riše s svinčnikom na papir ali s "packanjem" in polivanjem ter naključnim nanašanjem barve na likovno polje, vendar njegove risbe in tudi slike presegajo konvencionalnost izbranega medija. "Erič je izjemno duhovit in vendar obenem resen kritik sedanje družbe in današnje dobe, ki s svojim vrhunskim obvladovanjem likovnega jezika in izjemno pozitivno energijo pomembno vpliva in za seboj pušča globoke sledi na področju ilustracije, risbe in animiranega filma," piše v utemeljitvi.

Priznanja, ki jih podeljujejo umetnikom mlajše generacije za posebne projekte ter dosežke na področju likovne umetnosti, bodo dobili akademska slikarka Suzana Brborović ter avtorski tandem Nika Oblak in Primož Novak.

Suzana Brborović je ena najprodornejših mladih slikark, prejemnica številnih nagrad in avtorica odmevnih razstav po Sloveniji in v tujini. Kljub mladim letom in dejstvu, da že nekaj let živi in dela v Leipzigu, je vseskozi prisotna s svojim delom in razstavami tudi v Sloveniji, kjer sodeluje pri večini pomembnejših skupinskih razstav.

Nika Oblak in Primož Novak kot avtorski tandem delujeta na presečišču postkonceptualizma in intermedijske umetnosti, prisluhnila jima je tudi tujina. V svoji praksi poskušata videti čez običajno samoumevnost sodobne tehnologije, zato njuna dela vselej odražajo delček skepse o konvencijah in pričakovanjih.

Ustanovitelji nagrade Riharda Jakopiča so Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU), Akademija za umetnost in oblikovanje ter Moderna galerija, pozneje se jim je pridružilo še Slovensko društvo likovnih kritikov. Nagrado podeljujejo od leta 1969, priznanji bodo letos podelili sedmič.

Razstava letošnjega dobitnika Jakopičeve nagrade Eriča bo od 16. do 30. aprila na ogled v Galeriji ZDSLU. Predstavljeni bodo utrinki iz avtorjevega obsežnega opusa in animirani filmi.