Na hitro prelistano 13.4.2019 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 13. aprila - Pri založbi Inštituta za novejšo zgodovino je izšlo delo Marte Rendla "Kam ploveš standard?" Življenjska raven in socializem. Založba Miš je izdala roman Pesem, ki jo lahko slišim le jaz avstralskega avtorja Barryja Jonsberga, založba Sodobnost International pa knjigo Prismuknjene zgodbe estonske pisateljice in ilustratorke Piret Raud.

Ljubljana Zgodba avstralskega pisatelja Barryja Jonsberga z naslovm Pesem, ki jo lahko slišim le jaz. Foto: STA

Ljubljana
Zgodba avstralskega pisatelja Barryja Jonsberga z naslovm Pesem, ki jo lahko slišim le jaz.
Foto: STA

Ljubljana Delo estonske pisateljice in ilustratorke Piret Raud z naslovom Prismuknjene zgodbe. Foto: STA

Ljubljana
Delo estonske pisateljice in ilustratorke Piret Raud z naslovom Prismuknjene zgodbe.
Foto: STA

Ljubljana Monografija Marte Rendla z naslovom Kam ploveš standard? Foto: Založba INZ

Ljubljana
Monografija Marte Rendla z naslovom Kam ploveš standard?
Foto: Založba INZ

"KAM PLOVEŠ STANDARD?" ŽIVLJENJSKA RAVEN IN SOCIALIZEM - ŽIVLJENJSKA RAVEN SKOZI STRUKTURO POTROŠNJE IN STORITEV

Monografija Marte Rendla na interdisciplinaren način obravnava ekonomske in socialne manifestacije življenjske ravni Slovencev v času socialistične družbeno-ekonomske ureditve od prvega desetletja po drugi svetovni vojni do razpada skupne jugoslovanske države. Z vzpostavitvijo osnovnih ekonomskih in socialnih parametrov prikazuje ekonomski in socialni položaj posameznika in gospodinjstva v dinamiki časa, nacionalnega in mednarodnega prostora. Knjiga prikaže življenjsko raven, odzrcaljeno skozi strukturo potrošnje materialnih in nematerialnih dobrin ter storitev javnih služb.

Predstavi značilnosti prehrane in politiko cen kmetijskih proizvodov ter trg in cene kmetijskih proizvodov. Posebno pozornost nameni stanovanju in stanovanjskim razmeram ter strukturi stanovanjskega fonda in razmerju med javno in zasebno gradnjo. Opiše tudi načela arhitekturne estetike pri gradnji novih stanovanj in dvig kulture bivanja. Oriše razvoj zdravstvenih dejavnosti in zdravstvenega varstva ter zdravstvene oskrbe in predstavi vključevanje prebivalstva v pokojninske sheme. Predstavi preživljanje prostega časa ter se dotakne trgovine in ponudbe oziroma proizvodnje dobrin široke potrošnje, kot so notranja oprema, gospodinjski aparati, oblačila in obutev, hrana in pijača. Predstavi tudi spremenjene strategije preživetja in pojav sive ekonomije v 80. letih ter spregovori o skromnem oblikovanju premoženja prebivalstva v socializmu. Knjiga je izšla v zbirki Razpoznavanja/Recognitiones.

PESEM, KI JO LAHKO SLIŠIM LE JAZ - HUMORNA IN GANLJIVA PRIPOVED O DOSEGANJU SANJ

Rob je totalno zaljubljen v novo sošolko. A je tudi neznansko sramežljiv in pogosto doživlja panične napade. Le kako naj osvoji njeno srce? Z neznane telefonske številke začne prejemati sporočila, ki ga opogumljajo k nenavadnim izzivom: postati vratar šolskega nogometnega moštva, priti na naslovnico časopisa, nastopiti v oddaji za talente ... Bo vse to pripeljalo do težko pričakovanega prvega poljuba, so vsebino knjige povzeli pri založbi.

Zgodbo avstralskega pisatelja Barryja Jonsberga, ki je zaslovel s knjigo Moje življenje kot abeceda, so pri založbi označili kot humorno in ganljivo pripoved o doseganju sanj, pogumu in premagovanju samega sebe. Knjigo, ki je izšla v zbirki Zorenja, je v slovenščino prevedla Nataša Grom.

PRISMUKNJENE ZGODBE - Z JUNAKI, KI BLESTIJO V PRISMUKNJENOSTI

Kot so zapisali pri založbi, bodo zgodbe estonske pisateljice in ilustratorke Piret Raud s toplim humorjem in veliko mero čudaškosti zlezle pod kožo bralcem vseh starosti. Njeni junaki blestijo v prismuknjenosti, a premorejo tudi zvrhano kapo očarljivosti.

"Le kdo ne bi občudoval princese, ki ljubi ubijanje zmajev bolj kot kar koli drugega? In sočutno kimal ob strašno bojazljivem telefonu strica Ralfa? In se muzal ob zmedenem korenčku, ki se sprašuje, ali ni morda kitajsko zelje, ki se mu sanja, da je korenček," so dodali. Prevod podpisuje Julija Potrč Šavli.