Svet 13.4.2019 5:00

Kusturica bo režiral film o Jasenovcu

Beograd, 13. aprila - Srbski režiser Emir Kusturica je napovedal, da bo režiral film o zloglasnem koncentracijskem taborišču Jasenovac. Film bo posnel ob finančni podpori srbskega ministrstva za kulturo, za podporo pa bo po pisanju srbske tiskovne agencije Tanjug zaprosil tudi Republiko srbsko. Najtežji in najdražji del filma bo po režiserjevi oceni izgradnja taborišča.

Hrvaška, Jasenovac. Memorialni center Jasenovac na Hrvaškem. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Hrvaška, Jasenovac.
Memorialni center Jasenovac na Hrvaškem.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Taborišče bo treba postaviti povsem na novo, saj o njem ni več sledu, je režiserjeve besede povzel Tanjug.

Film, ki je trenutno šele na ravni zamisli, bo Kusturica posnel na avtentičnih prizoriščih, kot je denimo Donja Gradina, ki je bila del taborišča. Zločin zloglasnega ustaškega taborišča bo tako po 70 letih dobil filmsko upodobitev, je poudaril leta 1954 v Sarajevu rojen režiser.

Jasenovac velja za eno najgrozljivejših taborišč smrti med drugo svetovno vojno, ki ga zgodovinarji imenujejo tudi srbski Auschwitz. Natančno število žrtev v največjem taborišču na tleh nekdanje Jugoslavije ni bilo nikoli ugotovljeno, ocene se gibljejo med 80.000 in 100.000. Evidentiranih Slovencev, ki so umrli v Jasenovcu, je 266, a naj bi bila številka precej višja in sega tudi do 1200.