Svet 13.4.2019 5:30

S stolpiča pariške Notre-Dame zaradi restavriranja odstranili kipe apostolov in evangelistov

Pariz, 13. aprila - S stolpiča katedrale Notre-Dame, ki se dviguje nad križiščem transepta in glavne ladje, so zaradi restavriranja odstranili 16 bronastih kipov. Snemanje kipov s pomočjo žerjava je vzbudilo veliko zanimanja med turisti na trgu pred katedralo.

Francija, Pariz. Notredamska katedrala. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Notredamska katedrala.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot je povedala vodja restavratorskih del Marie-Helene Didier, je dogodek edinstven, saj so v enem samem dnevu sneli 16 kipov. "Čaroben trenutek za vse," je njene besede povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Kipi predstavljajo 12 apostolov in štiri evangeliste. Po besedah Marie-Helene Didier je izjemno tudi to, da jih imajo zdaj prvič po tem, ko jih je dal v 60. letih 19. stoletja na to mesto postaviti arhitekt Viollet-le-Duc, videti tako od blizu.

Pariška katedrala Notre-Dame je bila zgrajena med letoma 1163 in 1345. Originalni stolpič naj bi bil zgrajen v 13. stoletju, a se je tekom stoletij znašel v tako slabem stanju, da so ga leta 1786 odstranili. Med restavriranjem katedrale v 19. stoletju se je francoski arhitekt Viollet-le-Duc, ki je restavriral številne pomembne francoske srednjeveške spomenike, odločil, da ga ponovno postavi. Tedaj so nanj namestili tudi kipe apostolov in evangelistov.

Danes Notre-Dame velja za ena največjih turističnih znamenitosti v mestu, saj letno v njej naštejejo okoli 13 milijonov obiskovalcev. Francija je za projekt restavriranja, v sklopu katerega želijo sanirati škodo, ki so jo povzročili zob časa, onesnaženje in vremenski vplivi, namenila 11 milijonov evrov.

Kipe apostolov in evangelistov bodo po pisanju AFP razstavili v katedrali, v restavratorsko delavnico na jugozahodu Francije jih bodo odvažali po parih. Na njihovo mesto na strehi naj bi jih postavili leta 2022.