Svet 15.4.2019 5:00

V Judovskem muzeju v New Yorku razstavni poklon Leonardu Cohenu

New York, 15. aprila - V Judovskem muzeju v New Yorku je na ogled razstava z naslovom Leonard Cohen: A Crack in Everything. Kot piše na spletni strani muzeja, gre za prvo razstavo, ki je v celoti posvečena ustvarjalnemu duhu in zapuščini priljubljenega kanadskega glasbenika, tekstopisca in globalne ikone iz Montreala, kjer je razstava že bila na ogled.

Kanada, Montreal. Kanadski pevec Leonard Cohen. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Kanada, Montreal.
Kanadski pevec Leonard Cohen.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Vanjo so vključena dela, ki jih je posebej za to priložnost ustvarila vrsta mednarodno priznanih umetnikov, navdih zanje pa našla v Cohenovem ustvarjanju. Video projekcija prikazuje Cohenove lastne risbe, v inovativni multimedijski galeriji pa lahko obiskovalci poslušajo Cohenove pesmi v izvedbi glasbenikov, kot so Lou Doillon, Feist, Moby, The National s Sufjanom Stevensom, Ragnar Kjartansson in Richard Reed Parry.

Ob sodelovanju 12 umetnikov in 18 glasbenikov iz desetih držav razstava ponuja pogled na priljubljeno globalno ikono skozi prizmo sodobne umetnosti. V New Yorku bo na ogled do 8. septembra, nato jo bodo po pisanju nemške tiskovne agencije dpa na ogled postavili še v Koebenhavnu in San Franciscu.

Leonard Norman Cohen se je rodil 21. septembra 1934 v premožni judovski družini v kanadskem Montrealu. V svoji karieri, ki je trajala skoraj 50 let, je izdal 14 studijskih in osem albumov s posnetki v živo, vseskozi pa je pisal tudi poezijo. Izdal je več kot 12 romanov in pesniških zbirk.

Z glasbo je zaslovel v 60. letih prejšnjega stoletja, ko je igral z drugimi znanimi pevci, kot so Bob Dylan, pa tudi Joni Mitchell in Joan Baez. Takrat je ljudska oziroma folk glasba doživljala renesanso. Prvi album Pesmi Leonarda Cohena je izdal leta 1967, nanizal pa je vrsto uspešnic, kot so Suzanne, So Long, Marianne, Dance Me To The End Of Love, I'm Your Man in Hallelujah.

Cohena so večkrat označili za botra melanholije in visokega svečenika patosa. Sicer je veljal za precej sramežljivega glasbenika, ki se ni dobro počutil na odru. Sam je dejal, da verjetno zato, ker je vedno najmanj deset let starejši od vseh drugih okrog njega. Leta 2009 in 2013 je koncertiral tudi v Ljubljani.

V svojem losangeleškem stanovanju je umrl 7. novembra 2016, star je bil 82 let.