Svet 17.4.2019 5:30

Na festivalu Hot Docs v Torontu tudi slovenski dokumentarec Koliko se ljubiš?

Toronto, 17. aprila - Na 25. mednarodnem festivalu dokumentarnega filma Hot Docs v Torontu, ki bo potekal od 25. aprila do 5. maja, bodo prikazali tudi slovenski dokumentarec Koliko se ljubiš? scenaristke in režiserke Nine Blažin. Dobitnik vesne za najboljši dokumentarni film na zadnjem Festivalu slovenskega filma bo predstavljen ob še devetih evropskih dokumentarcih.

Film pripoveduje o brezdomki Viktoriji, ki raziskuje zapuščene objekte. Obiskuje svojega moža v zaporu. Poskuša najti stanovanje s tekočo vodo, kopalnico in toplo posteljo. Po zaporu so načrti veliki: najti stanovanje, službo, začeti novo življenje. Hkrati imata oba težave z odvisnostjo. Jima bo uspelo? Film skozi njuno zgodbo govori o željah, ki jih imamo vsi: biti ljubljen, pripadati nekomu, nekam spadati. A najprej moramo imeti radi samega sebe.

Kot so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC), bodo film prikazali v sklopu programa The Changing Face of Europe. Ta bo letos potekal drugič, posvečen pa je temam, kot so osebna in kulturna identiteta, verske in spolne pravice žensk ter novi življenjski koncepti. Namenjen je razmisleku o družbenih, kulturnih in gospodarskih spremembah, ki vplivajo na današnjo Evropo.

Program pripravlja mreža European Film Promotion (EFP) v sodelovanju s festivalom Hot Docs. Ob slovenskem bo predstavljenih še devet novih evropskih dokumentarcev, ki so bili izbrani na podlagi predlogov evropskih ustanov za filmsko promocijo, ki so članice organizacije EFP. Iz izbora sta razvidni izjemna raznolikost in kakovost evropskih dokumentarnih filmov. Opaziti je mogoče tudi vedno večjo navzočnost ženskih del - osem od desetih filmov so ustvarile režiserke, so zapisali na SFC.

O izbranem slovenskem filmu je žirija Festivala slovenskega filma zapisala: "Nina Blažin je z občutljivim dokumentarnim pogledom vstopila v življenje dveh mladih odvisnikov; podala se je v svet, ki ga radi preslišimo in spregledamo. Portretiranca živita na eksistencialnem robu, vendar se tudi tam najde nekaj ljubezni in potrebe po lepoti. Svoja junaka nam je približala do najintimnejših plasti, hkrati pa je s plemenitim avtorskim občutkom ohranila njun človeški ponos. Kljub zahtevnemu dokumentarističnemu pristopu pa film uspe razmišljati tudi vizualno."

Koliko se ljubiš? je nastal s finančno podporo SFC, producent filma je Jani Sever iz produkcijske hiše Sever & Sever. Februarja so ga prikazali na ZagrebDoxu, ki velja za enega najpomembnejših festivalov dokumentarnega filma v regiji.

Festival Hot Docs je največji severnoameriški festival dokumentarnih filmov s konferenco in tržnico. Občinstvo Toronta in mednarodni predstavniki si bodo lahko ogledali več kot 200 dokumentarnih filmov iz Kanade in drugih delov sveta. Organiziranih bo tudi več konferenčnih srečanj ter tržnih prireditev in storitev za filmske ustvarjalce. Ti bodo na ta način lahko razširili svojo profesionalno mrežo na mednarodni ravni, svojim filmom pa olajšali dostop na severnoameriški trg in druge mednarodne trge, so še zapisali na SFC.