Slovenija 18.4.2019 8:00

V CD simpozij o etnologu in antropologu Zmagu Šmitku

Ljubljana, 18. aprila - V Cankarjevem domu (CD) se bo ob 13. uri v organizaciji založbe Beletrina začel simpozij, posvečen lani preminulemu etnologu in antropologu Zmagu Šmitku. Dogodek spremlja izid zadnje Šmitkove knjige, naslovljene Šelest divjine: Zeleno dno našega kozmosa, s katero so pri založbi zaznamovali letošnjo 70-letnico Šmitkovega rojstva.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Šmitek (1949-2018) se je kot redni profesor na oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani posvečal študiju religij in mitologij Evrope in Azije, posebej poglobljeno pa slovenski mitologiji. Kot avtor knjig Mitološko izročilo Slovencev ter Poetika in logika slovenskih mitov je znan in priznan med strokovno srenjo, pa tudi v laični javnosti, ki jo vznemirjajo starodavni miti in verovanja, ki so človeku pomagale osmisliti njegovo sobivanje z naravo.

Zadnja leta življenja se je posvečal preučevanju ključnega vprašanja današnjega časa, načina sobivanja človeka z naravnim okoljem. V knjigi Šelest divjine, ki bo posebej predstavljena na današnjem simpoziju, se avtor med drugim sprašuje, kako si je človek predmoderne dobe osmislil ali "počlovečil" naravno okolje, da je bilo z vsemi svojimi kontradiktornimi lastnostmi bivalno. Pri tem pa ga je bolj kot materialni zanimal kognitivni vidik tega odnosa, problematika tradicionalne ('ljudske') percepcije in imaginacije narave, kar sodi v delovno polje etnologije in antropologije, so zapisali pri založbi.

Šmitkovo delo bodo na današnjem simpoziju z različnih vidikov osvetlili številni govorci. Etnolog in kulturni antropolog Rajko Muršič se bo denimo posvetil Messu in drugim marginalijam v Šmitkovem etnološkem in antropološkem delu, publicist Marko Hren bo Šelest divjine predstavil kot akademsko utemeljitev in potrditev relevantnosti aktualnih pojavov oživljanja naravoverskih praks v Sloveniji, filozof Andrej Ule pa bo spregovoril o čarobnem svetu Šmitkovih mandal.

Med referenti bodo še filozofa Nina Petek in Jan Ciglenečki, kulturni antropolog Boštjan Kravanja, muzeolog, etnolog in psiholog Ralf Čeplak Mencin ter etnologinja Duša Krnel Umek.