Svet 18.4.2019 9:02

Alain Delon bo prejel častno zlato palmo v Cannesu

Cannes, 18. aprila - Igralec Alain Delon bo letos na festivalu v Cannesu, ki se začne 14. maja, prejel častno zlato palmo. Triinosemdesetletni igralec si je palmo zaslužil za svoj izjemen prispevek k filmski umetnosti, so sporočili organizatorji festivala. Delon je posnel več kot 80 filmov, najbolj prepričljiv je bil v vlogah hladnih, preračunljivih likov.

Kitajska, Šanghaj. Francoski igralec Alain Delon. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

Kitajska, Šanghaj.
Francoski igralec Alain Delon.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Delon se je 8. novembra 1935 rodil v Sceauxu blizu Pariza. Imel je težko otroštvo, saj sta ga starša zapustila. Dečka z ledenim pogledom so izključili iz več šol, pogosto se je preživljal s priložnostnimi deli, angažiran pa je bil tudi za nekaj manjših filmskih vlog.

Vloga v filmski adaptaciji romana Patricie Highsmith Nadarjeni gospod Ripley, naslovljeni V zenitu sonca, v režiji Reneja Clementa je pomenila pomemben preobrat v Delonovi karieri. Mednarodno pozornost je zbudil leta 1960 z vlogo v filmu Luchina Viscontija Rocco in njegovi bratje.

Med pomembnejšimi filmi, v katerih je nastopil, so Samuraj (1967) in Policaj (1972) v režiji Jean-Pierra Melvilla, Gospod Klein (1976) v režiji Josepha Loseyja ter Nouvelle vague (1990) v režiji Jean-Luca Godarda.

V nekem obdobju je pozornost poleg s filmi zbujal tudi s škandali. Povezovali so ga s podzemljem, med drugim pa je veliko prahu dvignila tako imenovana afera Markovic - Delonovega telesnega stražarja Stevana Markovića so našli umorjenega v zelo nenavadnih okoliščinah. Po medijih je prav tako odmevala njegova zveza z igralko Romy Schneider med letoma 1959 in 1963.

Leta 2009 je Delon objavil knjigo o njuni ljubezni, naslovljeno Delon-Romy. Tako zelo sta se ljubila. Napisala sta jo Philippe Barbier in Christian Dureau. Ob izidu je Delon povedal, da je bila Romy temperamentna in močna osebnost, strastna in občutljiva. Včasih je bila tudi nasilna, to pa po njegovo zato, ker je bila polnokrven človek. Igralko, ki je umrla v 44. letu, je označil za legendo.

Delon je bil v življenju povezan z več ženskami in je oče štirih otrok. Iz soja žarometov se je umaknil leta 2012 in živi med Švico in Francijo.

Legendarni 81-letni francoski igralec Alain Delon je na Mednarodnem filmskem festivalu v francoskem Liegeu napovedal, da bo jeseni še zadnjič zaigral pred kamerami. Nazadnje je nastopil v filmu Asterix na olimpijskih igrah (2008), ki sta ga režirala Frederic Forestier in Thomas Langmann, nato pa je odkril veliko ljubezen do gledališča.

Delon je leta 2017 napovedal, da se umika s filma. Po 60-letni uspešni karieri je verjel, da je trenutek za slovo od sveta filma pravi: "Podobno kot boksar, ki si ne želi preveč boriti, si tudi jaz ne želim več preveč igrati v filmih."

Častno zlato palmo so doslej prejele številne legende filmske umetnosti, med njimi, Jeanne Moreau, Woody Allen, Bernardo Bertolucci, Jane Fonda, Clint Eastwood, Jean-Paul Belmondo, Manoel de Oliveira in Agnes Varda.