Slovenija 19.4.2019 8:49

V UGM prva retrospektivna razstava Zore Plešnar

Maribor, 19. aprila - V Umetnostni galeriji Maribor (UGM) bodo danes odprli prvo pregledno razstavo domače fotografinje Zore Plešnar. Bila je najvidnejša slovenska fotografinja 70. in 80. let prejšnjega stoletja. Kot edina ženska je sodelovala na prelomni razstavi fotografske skupine Mariborski krog, ki si je prizadevala za avantgardni modernizem.

Maribor. Umetnostna galerija Maribor (UGM). Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Maribor.
Umetnostna galerija Maribor (UGM).
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

Zora Plešnar, rojena leta 1925, se je leta 1968 pridružila Fotoklubu Maribor. V okolju odličnih fotografov, v katerem so bili Ivan Dvoršak, Zmago Jeraj, Janko Jelnikar, Branimir Jerneić in Stojan Kerbler, je že s svojim prvim ciklom Mimo uveljavila suveren avtorski izraz.

V tri desetletja trajajočem delovanju je slovensko fotografijo obogatila z odličnimi črno-belimi cikli: Mimo, Nad oblaki, Odsevi, Praznovanje, Terelj in Rojstvo mesta / Novi Beograd.

"Njene fotografske podobe so povzdignjene v nadrealno, prividno, imaginarno, sanjsko. Realni tukaj in zdaj njenih odsevov, oblakov, hribov ali mesta v nastajanju je univerzalen in brezčasen, v dotiku s sanjsko razsežnostjo, ki prosto prehaja med zunanjo podobo in notranjim doživljanjem," piše na spletni strani UGM.

Obenem se je vseskozi posvečala tudi portretom, kjer se je polno izrazila njena topla, komunikativna narava in naklonjenost do otrok. Vrh njene portretne fotografije predstavlja cikel Otroštvo s svojo neposrednostjo in pristnostjo.

Avtorica je sicer pogosto pozornost posvetila portretirančevemu okolju ali njegovi dejavnosti, zanimanje za navadnega človeka pa je izrazila v portretih tovarniških delavk, ki povzemajo duh tedanjega časa.