Na hitro prelistano 20.4.2019 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 20. aprila - Pri založbi INZ je izšla monografija Branke Grošelj Na dnu: Položaj beračev in brezdomcev od konca 19. stoletja do leta 1940, pri Mladinski knjigi pa vodnik Gorniška potepanja z otroki Gorazda Goriška. Za najmlajše je pri KUD Sodobnost International izšla slikanica Ujemi mi sinjega medvedka avtorice Silvije Šesto z ilustracijami Vande Čižmek.

Ljubljana. Knjiga hrvaške avtorice Silvije Šesto z naslovom Ujemi mi sinjega medvedka. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga hrvaške avtorice Silvije Šesto z naslovom Ujemi mi sinjega medvedka.
Foto: STA

Ljubljana. Pri Mladinski knjigi je izšel vodnik Gorniška potepanja z otroki priznanega avtorja gorniške literature Gorazda Goriška. Foto: STA

Ljubljana.
Pri Mladinski knjigi je izšel vodnik Gorniška potepanja z otroki priznanega avtorja gorniške literature Gorazda Goriška.
Foto: STA

NA DNU: POLOŽAJ BERAČEV IN BREZDOMCEV OD KONCA 19. STOLETJA DO LETA 1940 - DELO O DRUŽBENI SKUPINI, KI ZA SEBOJ NI PUŠČALA VIROV

V monografiji Branke Grošelj je predstavljena tako legislativna ureditev, ki je temeljila na represivnih ukrepih oz. sankcioniranju odklonilnih praks, kamor so uvrščali beračenje in potepanje, kot tudi ubožno skrbstvo kot del socialne politike, ki so ga izvajale občine in je temeljilo na subjektivni oceni upravičenosti posameznika do pomoči, najprej v Habsburški monarhiji ter kasneje v Kraljevini SHS/Jugoslaviji. Predstavljen je odnos družbe do pripadnikov obrobnih skupin ter natančneje prakse in taktike preživljanja beračev in potepuhov. Posebna pozornost je znotraj obravnave marginalnih skupin namenjena ženskam z družbenega roba in otrokom ter Romom kot posebni družbeni skupini.

Delo temelji na različnih virih, arhivskem gradivu, strokovni literaturi, dnevnem časopisju in člankih strokovnih revij, ki skupaj ponujajo odgovore na zastavljena vprašanja, saj obravnavana družbena skupina za seboj ni puščala virov. Če se je odnos do revnega prebivalstva postopoma spreminjal, pa so posamezniki z dna družbe, berači in potepuhi, ostajali marginalizirani, preganjani in stigmatizirani ter odvisni od javne dobrodelnosti skozi celo obravnavano obdobje, so zapisali pri založbi. Knjiga je izšla v zbirki Razpoznavanja/Recognitiones.

KNJIGA V NAVDIH ZA GORNIŠKA POTEPANJA Z OTROKI

Pri Mladinski knjigi je izšel vodnik Gorniška potepanja z otroki priznanega avtorja gorniške literature Gorazda Goriška. Vodnik ponuja obilico preverjenih idej iz prve roke za izlete na priljubljene slovenske vrhove in praktične nasvete za družine z dojenčki in malčki. V vodniku je zbranih 55 priljubljenih vrhov, pri čemer so zaradi večje zanimivosti izleta tako za otroke kot njihove starše opisane neklasične poti in izhodišča. Ta izbor poti je primeren tudi za tiste, ki bi radi hodili v hribe, pa niso v zelo športni kondiciji. Poleg preverjenih poti, ki jih je avtor z družino prehodil večkrat, opisane ture bogatijo še zgodbe, ki so značilne za posamezno pot ali znamenitost na njej, ter odlične fotografije in ilustracije Zvonka Čoha.

Ob tem delo ponuja še nasvete glede potrebne opreme, da bo izlet prijeten in varen za vse družinske člane. Pri izboru ture bo bralcem v pomoč velika preglednica na koncu knjige, ki je opremljena z različnimi rubrikami: regija, višinska razlika, težavnostna stopnja, okvirno trajanje hoje, način dostopa, znamenitosti ob poti, ali je na vrhu koča, ali je mogoče v koči prespati, bližina voda, dostopnost z vozičkom in drugo, kar olajša izbiro primerne poti, so zapisali pri založbi. Gorišek pa je delo pospremil z besedami: "Pustimo otrokom, da se kdaj tudi umažejo, popraskajo, da bodo še pravi čas spoznali: če se udariš ali padeš, boli, in da resnični svet ni računalniška igrica, v kateri imamo deset življenj."

SINJI MEDVEDEK - ZGODBA O ODRAŠČANJU ZA NAJMLAJŠE

Sinji medvedek je otroku razumljiva zgodba o odraščanju. V njej je hrvaška avtorica Silvija Šesto po oceni založnika odlično ujela bistvo medčloveških odnosov. Knjigo je v slovenščino prevedla Dušanka Zabukovec, z ilustracijami jo je nadgradila Vanda Čižmek.

Mirko je za rojstni dan dobil prelepega sinjega medvedka. Toda medvedek je ostal zavit v prozorni celofan. Da se ne bo zaprašil, je rekla mama. Mirko je ubogal in se igral z medvedkom v celofanu. Ampak celofan je ob vsakem objemu šumel in švistel, švist, švist, švist..., zgodbo opisuje spletna stran Sodobnosti.