Svet 24.4.2019 5:30

Kranjsko gledališče v Sankt Peterburgu z dvema predstavama

Sankt Peterburg, 24. aprila - Prešernovo gledališče Kranj bo na mednarodnem gledališkem festivalu LOFT gostovalo z dvema predstavama. Drevi bodo na odru Dramskega gledališča na Vasiljevskem uprizorili igro Tadeusza Slobodzianka Naš razred v režiji Nine Rajić Kranjac, v četrtek pa na odru Gatchina GDK še avtorski projekt Jerneja Lorencija z naslovom Stenica.

Dramo Naš razred je Prešernovo gledališče v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj in Mini teatrom Ljubljana premierno uprizorilo lani. Zgodba temelji na resničnem dogodku, ki se je zgodil na Poljskem med drugo svetovno vojno, ko so v majhnem poljskem mestu Jedwabne ubili po nekaterih navedbah 300, po drugih pa 1600 Judov. Dolgo prikrivana resnica o tem dogodku, da so pomor dejansko izvršili njihovi poljski someščani in ne nacisti, je prišla na dan šele pred nekaj leti.

Drama Naš razred je oblikovana kot soočenje desetih nekdanjih sošolcev, ki kot starci po vojni premlevajo, kar se je zgodilo, in se sprašujejo, kam je šlo njihovo življenje, ter ugotovijo, kako pomembni so v resnici odnosi.

V predstavi igrajo Darja Reichman, Vesna Pernarčič, Vesna Jevnikar, Miha Rodman, Blaž Setnikar, Nejc Cijan Garlatti, Benjamin Krnetić, Peter Musevski, Aljoša Ternovšek, Borut Veselko, Judita Polak in Ciril Roblek.

Predstava je na 53. Borštnikovem srečanju prejela tri nagrade: Nina Rajić Kranjac za režijo, Branko Rožman za glasbo, celoten igralski kolektiv pa je bil nagrajen z Borštnikovo nagrado za igro.

Lorencijeva Stenica je nastala po motivih istoimenske pravljične komedije Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega. Predstava obravnava globalizacijo in kapitalistične tržne sisteme ter ameriško pop kulturo. Ukvarja se z vprašanjem, kako se je posameznik znašel v sistemih preteklosti in preživel v njih. Ustvarjalci so gledalcu želeli približati idejno moč ironično-satiričnega odnosa do človeka in družbe in poiskati nove časovne in prostorske okvire utelešenja sedanjosti, so zapisali v gledališču.

V predstavi igrajo Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Blaž Setnikar, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek, Borut Veselko, Iztok Drabik Jug, Nataša Keser, Maruša Majer in Gregor Zorc.

Predstava, ki je nastala v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj, je prejela več nagrad, med drugim je Aljoša Ternovšek prejel priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije, na 52. Borštnikovem srečanju sta nagrado za igro prejela Gregor Zorc in Maruša Majer, na 48. Tednu slovenske drame v Kranju pa je predstava dobila dve nagradi, Šeligovo in nagrado občinstva.