Svet 24.4.2019 15:12

Nobelova nagrajenca za literaturo za leti 2018 in 2019 bosta znana 10. oktobra

Stockholm, 24. aprila - Dobitnika Nobelove nagrade za literaturo za leti 2018 in 2019 bosta znana 10. oktobra, je danes sporočila Švedska akademija, ki je napovedala tudi datume razglasitev ostalih Nobelovih nagrad. Lani akademija nagrade za literaturo ni podelila zaradi spolnega škandala, usihanja članstva institucije ter pomanjkanja javnega zaupanja vanjo.

Švedska, Stockholm. Reliefna skulptura Alfreda Nobela na stavbi muzeja v njegov spomin. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Švedska, Stockholm.
Reliefna skulptura Alfreda Nobela na stavbi muzeja v njegov spomin.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Da Nobelove nagrade za literaturo za leto 2018 ne bodo podelili, je Švedska akademija sporočila maja lani. Soočila se je namreč z obtožbami o spolnem napadu, ki naj bi ga storil francoski fotograf Jean-Claude Arnault, soprog ene od članic akademije, pisateljice Katarine Frostenson. Škandalu so sledili spori znotraj akademije, nekaj članov jo je tudi zapustilo.

Namesto Nobelove nagrade se je skupina 100 švedskih avtorjev, igralcev, novinarjev in drugih osebnosti v kulturi odločila ustanoviti Novo akademijo, ki je jeseni 2018 podelila "alternativno" nagrado, s katero bi opomnili, da mora biti literatura povezana z demokracijo, odprtostjo, empatijo in spoštovanjem.

V ta namen je združenje povabilo švedske knjižničarje, da nominirajo avtorje iz katerega koli dela sveta in pripravijo najširši izbor kandidatov. Štiri finaliste so med 47 avtorji izbrali bralci po vsem svetu, zmagovalca pa je izbrala štiričlanska strokovna žirija pod vodstvom Ann Palsson.

Nekaj manj kot 100.000 evrov vredno nagrado je prejela francoska avtorica Maryse Conde z otoka Guadeloupe v Karibskem morju. V svojih delih opisuje opustošenje, ki ga prinašata kolonializem in postkolonialni kaos.

Leta 2017 je Nobelovo nagrado za literaturo, vredno devet milijonov švedskih kron, prejel britanski pisatelj Kazuo Ishiguro. Vse Nobelove nagrade po tradiciji podelijo v Stockholmu in Oslu 10. decembra, na obletnico smrti izumitelja dinamita Alfreda Nobela (1833-1896), poroča nemška tiskovna agencija dpa.