Na hitro prelistano 27.4.2019 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 27. aprila - Pri založbi LUD Šerpa je izšel izbor poezije ameriškega avtorja Jacka Spicerja z naslovom To so mi naredile besede, pri založbi Zala pa roman Sin katalonskega avtorja Alejandra Palomasa. Pri Mladinski knjigi je izšel novi del dogodivščin Pasjega moža avtorja Dava Pilkeyja, pri založbi Miš pa slikanica Zgodba o luknji avtorice Kelly Canby.

Ljubljana. Izbor poezije ameriškega avtorja Jacka Spicerja (1925-1965) z naslovom To so mi naredile besede. Foto: STA

Ljubljana.
Izbor poezije ameriškega avtorja Jacka Spicerja (1925-1965) z naslovom To so mi naredile besede.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Zgodba o luknji avtorice in ilustratorke Kelly Canby, ki jo je prevedla Tadeja Spruk. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Zgodba o luknji avtorice in ilustratorke Kelly Canby, ki jo je prevedla Tadeja Spruk.
Foto: STA

Ljubljana. Roman za mlade Sin katalonskega avtorja Alejandra Palomasa, ki ga je prevedla Veronika Rot. Foto: STA

Ljubljana.
Roman za mlade Sin katalonskega avtorja Alejandra Palomasa, ki ga je prevedla Veronika Rot.
Foto: STA

Ljubljana. Tretja knjiga Dava Pilkeyja o dogodivščinah najbolj slavnega superpolicaja s pasjo glavo - Pasjega moža z naslovom Povest o dveh muckih. Foto: STA

Ljubljana.
Tretja knjiga Dava Pilkeyja o dogodivščinah najbolj slavnega superpolicaja s pasjo glavo - Pasjega moža z naslovom Povest o dveh muckih.
Foto: STA

PRI LUD ŠERPA IZBOR POEZIJE JACKA SPICERJA

Pod okriljem založbe LUD Šerpa je izšel izbor poezije ameriškega avtorja Jacka Spicerja (1925-1965), naslovljen To so mi naredile besede. Spicer je ustvaril bogato in svojevrstno pesniško delo, ki sega od vizionarskega lirizma preko satiričnih in skoraj nadrealističnih verzov do preroške poezije političnega in socialnega protesta. Že od svojih prvih resnih objav je bil cenjen pesnik, vendar predvsem v ozkih krogih poznavalcev in literarnih znancev in prijateljev.

V času njegovega življenja je bilo v nizkih nakladah pri majhnih založbah izdanih sedem njegovih knjig pesmi, posthumno pa jih je bilo natisnjenih še osem (Book of Magazine Vers, 1966, A Book of Music, 1969, A Red Wheelbarrow, 1971, Fifteen False Propositions Against God, 1974, Admonitions, 1974, One Night Stand and other Poems, 1980, Golem, 1999, Map Poems, 2005) in prav te so mu prinesle širše priznanje in prepoznavnost. Prav tako je dober odmev dočakala knjiga njegovih predavanj o poeziji in poetiki The House That Jack Built: The Collected Lectures of Jack Spicer (1998) ter knjigi zbranih del - leta 1975 je Robin Blaser uredil knjigo The Collected Books of Jack Spicer, v letu 2008 pa so izšle zbrane pesmi v knjigi My Vocabulary Did This to Me, ki je v letu 2009 prejela prestižno nagrado American Book Award. Spicerjeve verze je v slovenščino prelil Tone Škrjanec.

ROMAN ZA MLADINO SIN ALEJANDRA PALOMASA

Pri Založbi Zala so izdali roman Sin katalonskega avtorja Alejandra Palomasa, ki je namenjen osnovnošolcem iz tretje triade ter srednješolcem. V romanu, ki ga je poslovenila Veronika Rot, bralec sledi zgodbi o dečku Guillemu, njegovi družini in njegovi prijateljici. Guillem je prijazen in na videz srečen deček. Kljub temu zbudi pozornost učiteljice. Zakaj ima Guillem tako rad Mary Poppins? Zakaj je njegov očka tako žalosten? Kje je Guillemova mamica? Na pomoč priskoči šolska svetovalka. Je Guillemov svet sreče in varnosti krhek kot grad iz kart, piše na naslovnici knjige.

Palomas (1967) je novinar, prevajalec in pisatelj. Njegove zgodbe govorijo o občutljivih otrocih in odraslih, zaznamovanih z odtujenostjo in iskanjem topline v medsebojnih odnosih. Njegov roman Sin je preveden že v številne jezike in je prejel nagradi Joaquim Ruyra in La isla de los libros ter je dobitnik častne listine Mednarodne zveze za mladinsko književnost IBBY 2018.

PASJI MOŽ 3. DEL - POVEST O DVEH MUCKIH

Pri Mladinski knjigi so izdali že tretje delo o dogodivščinah najbolj slavnega superpolicaja s pasjo glavo - Pasjega moža z naslovom Povest o dveh muckih. "V času teme in brezupa, ko napadajo vedno novi nenavadni podleži, je lahko edini rešitelj en in edini Pasji mož! V novih epizodah se spoprime z zlobnimi kosmatinci in sklepa nova zavezništva ter z bistroumnostjo in čekani ohranja red v domačem mestu," so zapisali o delu ameriškega avtorja Dava Pilkeyja (1966), priljubljenega tako med mladimi kot starejšimi bralci.

Pilkey je bil že v osnovnošolskih časih vselej v težavah, ker je uganjal vragolije, stresal šale in risal trapaste stripe. V drugem razredu je narisal svojega najbolj slavnega junaka Kapitana Gatnika. Nekoč mu je učitelj rekel, naj se spravi v red, saj ne bo mogel vse življenje risati trapastih knjig. Dav ni nikoli znal dobro poslušati! "Upam, da bodo mulci ob branju stripov, ki jih delata Grega in Klemen, opazili pravopisne napake in se tako prepričali, da ustvarjalnost ni odvisna od pravilnega črkovanja, brezhibne slovnice in popolne ilustracije. Upam, da bodo ti 'vse-prej-kot-popolni' stripi spodbudili mulce k ustvarjanju lastnih stripov, ne da bi jih bilo pri tem strah, da bodo 'zamočili', je nekoč dejal avtor.

SLIKANICA O LUKNJI; KI NAJDE SVOJE MESTO

Med novostmi založbe Miš je slikanica Zgodba o luknji avtorice in ilustratorke Kelly Canby, ki jo je prevedla Tadeja Spruk. Protagonist Čarli najde luknjo. Odlično, luknja samo zanj! Pospravi jo v žep in se odpravi naprej. Toda kmalu ugotovi, da luknje ni dobro imeti ne v žepu in ne v nahrbtniku. Morda jo potrebujejo v prodajalnah v mestu? Ne, lastnik trgovine s pajki in plazilci je zagotovo ne potrebuje. Tudi ladjedelec in šivilja odkimavata. In vsi drugi tudi. Kaj naj z luknjo, ki je ne potrebuje?

"Ob tej zabavni in izvirni slikanici bodo mladi bralci razmišljali o dobrih in slabih plateh lukenj. Zakaj jih nekateri predmeti potrebujejo, drugi pa ne? Kako to, da je luknja komu pomembna, drugi pa v njej ne vidijo nič posebnega? Krasna priložnost za pogovor o različnih lastnostih, okusih in pogledih na svet! Otroci se bodo zabavali tudi ob opazovanju in iskanju zajčka. Zakaj Čarliju ves čas sledi," so zapisali pri založbi.