Slovenija 26.4.2019 9:55

S koncertoma v Idriji in Tolminu začetek cikla ob mednarodnem dnevu jazza

Idrija, 26. aprila - S koncertoma v Idriji in Tolminu se drevi začenja koncertni cikel, s katerim se ustanova Imago Sloveniae že tretje leto zapored pridružuje obeleževanju mednarodnega dneva jazza v Sloveniji. V idrijski Topilnici Hg bo ob 20. uri nastopil trio Nine Strnad, v tolminskem Baru Kovačija pa ob 19. uri Jazz Punt Big Band in zasedba Feedback.

Hrvaška, Zagreb. Koncert, jazz. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Koncert, jazz.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Nina Strnad je mlada slovenska pevka iz Ljubljane. Končala je Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani na oddelku za jazz in zabavno glasbo. V petju se je preizkusila v mnogih glasbenih zvrsteh, med drugim je sodelovala s Hanno Preuss, Big Bandom RTV Slovenija, Primožem Grašičem, Juretom Puklom in Urošem Perićem. Nina Strnad Trio sestavljata še Tomaž Gajšt na trobenti in Gregor Ftičar na klaviaturah.

V Tolminu bo ob Jazz Punt Big Bandu pod dirigentskim vodstvom Matije Mlakarja nastopila zasedba Feedback, ki jo sestavljajo kitarist Matej Magajne, klaviaturist Miloš Lebar, basist Andrej Klavžar in Andrej Maver na bobnih. Glasbeniki iz Tolmina izvajajo izvirno instrumentalno glasbo s primesmi različnih zvrsti, kot so blues, rock in jazz. Igrajo na instrumente iz 70. let minulega stoletja, kar se odraža tudi v njihovem zvoku.

Koncertni cikel se bo nadaljeval v Ljubljani, kjer bo v nedeljo, 28. aprila, na Starem trgu nastopil Acamar Quartet. Pretežno mlada zasedba se spogleduje s klasičnim jazzom prejšnjega stoletja oziroma z izročilom velikanov, kot so Charles Mingus, Thelonious Monk, John Coltrane in Miles Davis. Navdihuje jih ideja jazzovske zasedbe kot zvočila, ki se odziva sodobnemu času z nezamenljivim skupnim zvokom. Kvartet sestavljajo Cene Resnik (tenorski saksofon), Leonard Medica (kitara), Matjaž Bajc (kontrabas) in Urban Kušar (bobni).

V ponedeljek, 29. aprila, bo na Starem trgu nastopil Rok Zalokar Kvartet. Pianist in skladatelj Zalokar je član glasbenih scen v Ljubljani in Rotterdamu. Njegova glasba se umešča v polje nove postžanrske kreativnosti. Vokalistka Eva Poženel je svojo pravo pot našla med študijem jazza v Rotterdamu. Njen stil se izmika šablonam standardnega jazzovskega petja in se usmerja k avantgardi, popu, pa tudi k eksperimentalnim tehnikam. Dejan Hudoklin, ki igra bas kitaro, je prav tako zaključil študij jazza v Rotterdamu. Zanima ga predvsem ustvarjalno glasbeno raziskovanje. Omenjenim glasbenikom se bo na bobnih pridružil prav tako inovativni Andro Manzoni.

V torek, 30. aprila, pa bo na Starem trgu nastopil Jadranka Juras Jazz Kvintet. Jadranka Juras je diplomirala iz jazzovskega petja na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu. Posnela je več samostojnih zgoščenk, poleg tega je redna gostja na ploščah slovenskih glasbenikov. Aktivna je tudi kor operna pevka. V petek, 3. maja, bo zasedba nastopila še v kulturni dvorani stavbe Občine Velika Polana.

Koncerti na ljubljanskem Starem trgu se bodo pričenjali ob 20. uri, v primeru dežja bodo v Mestnem muzeju Ljubljana.

Mednarodni dan jazza obeležujemo 30. aprila. Ta dan je leta 2011 na pobudo legendarnega glasbenika Herbieja Hancocka določil Unesco. Praznik jazza, ki ga je leta 2012 na svoj koledar dodala še Organizacija združenih narodov, zdaj obeležujejo v več kot 190 državah. Namen dneva je opozoriti na jazz kot izobraževalno sredstvo ter pomen, ki ga ima pri širjenju miru, dialoga in strpnosti. Globalni zvezdniški koncert bo letos v avstralskem Melbournu.

Program ustanove Imago Sloveniae ob mednarodnem dnevu jazza bo potekal v sodelovanju z Unesco mladinsko platformo Društva za Združene narode za Slovenijo in pod pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco, piše na spletni strani Imago Sloveniae.