Slovenija 28.4.2019 9:00

Statistika pred mednarodnim dnevom jazza: V letu 2017 v Sloveniji 181 koncertov

Ljubljana, 28. aprila - Statistični urad RS (Surs) je pred mednarodnim dnevom jazza, 30. aprilom, objavil podatke o tovrstni koncertni dejavnosti za leto 2017. V Sloveniji je bilo takrat 181 koncertov jazza in druge improvizirane glasbe oziroma povprečno vsak drugi dan. Pripravilo jih je 25 kulturnih ustanov, obiskalo pa več kot 30.000 oseb.

Ljubljana. Glasbila, glasba, saksofon. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbila, glasba, saksofon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na jazzovskih koncertih so producenti predstavili 579 različnih del, od tega je bilo na novo naštudiranih skoraj 74 odstotkov skladb, približno 62 odstotkov od vseh pa so bila dela slovenskih avtorjev.

Jazzovski koncerti so običajno v manjših ambientih, število njihovih poslušalcev pa je v letu 2017 predstavljalo tri odstotke vseh poslušalcev vseh glasbenih zvrsti.

Kulturne ustanove v Sloveniji so v letu 2017 pripravile 3461 koncertov različnih glasbenih zvrsti ali povprečno skoraj deset na dan. Največ, približno tretjina, je bilo koncertov zborovske in vokalne glasbe, z nekaj več kot 15 odstotki so sledili koncerti simfonične in komorne glasbe. Koncertov jazza ali druge improvizirane glasbe je bilo nekaj več kot pet odstotkov.

Na koncertih vseh glasbenih zvrsti je bilo nad milijon poslušalcev, od tega največ na koncertih popularne in zabavne glasbe, in sicer povprečno 425, kažejo podatki Sursa.

Mednarodni dan jazza, 30. april, je pred osmimi leti razglasil Unesco, da bi opozoril na jazz kot izobraževalno sredstvo ter pomen, ki ga ima pri širjenju miru, dialoga in strpnosti. Globalni zvezdniški koncert bo letos v avstralskem Melbournu.