Svet 27.4.2019 5:00

Na letošnji Tribeci več kot 80 premier

New York, 27. aprila - V New Yorku poteka vsakoletni filmski festival Tribeca, na katerem bodo v 12 dneh prikazali več kot 80 premier. Program sega od del še neuveljavljenih do del priznanih ustvarjalcev ter od komedij do filmov, osredotočenih na glasbo, politiko ali družbo. Festival se bo sklenil 5. maja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ZDA, New York. Filmski festival Tribeca. Foto: Robi Poredoš/STA Arhiv STA

ZDA, New York.
Filmski festival Tribeca.
Foto: Robi Poredoš/STA
Arhiv STA

Festival je leta 2002 ustanovil igralec Robert De Niro s kolegi, da bi po terorističnih napadih 11. septembra 2001 oživili okrožje Tribeca v New Yorku v južnem delu Manhattna. Danes se po poročanju dpa uvršča med vidnejše filmske festivale na svetu.

Kot piše na uradni strani, bo festival prikazal 103 filme, polovico filmov, uvrščenih v tri tekmovalne selekcije, so režirale ženske. Izbrali so jih izmed več kot 9295 prijav.

"Naš cilj je vsako leto vzpostaviti ravnovesje med odkrivanjem novih talentov in predstavitvijo novih projektov pomembnih filmskih ustvarjalcev in pripovedovalcev zgodb. Verjamemo v krepitev svežih glasov in v obeleževanje nadaljnjega uspeha umetnikov v industriji," je povedala izvršna podpredsednica podjetja Tribeca Enterprises Paula Weinstein in dodala: "Umetnost filmskega ustvarjanja je prikazana v celotnem programu tako v narativnih kot v dokumentarnih filmih."

"Pri izbiri filmov za program festivala vsako leto upoštevamo številne dejavnike," je dejal umetniški vodja Frederic Boyer. "Upoštevamo sloge, pristope, tone, perspektive; preučujemo zgodbe in razvoj likov; iščemo edinstvenost in zgodbe, ki še niso bile povedane. Pozorni pa smo tudi na to, kaj vzbuja čustva in navdih ter kaj nas spodbuja k razmišljanju."