Svet 1.5.2019 5:00

Svetovna prestolnica knjige Šardža: O združevalni moči knjige

Šardža, 1. maja - Šardža, tretje največje mesto v Združenih arabskih emiratih, je letošnja svetovna prestolnica knjige. "Odprite knjige, odprite ume," je slogan praznovanja, ki bo trajalo do prihodnjega svetovnega dneva knjige in avtorskih pravic, 23. aprila. To bo po napovedih poudarjalo moč knjige, da združuje ljudi.

Ljubljana. Knjige, branje, literatura. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige, branje, literatura.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Svetovna prestolnica knjige je naziv, ki ga podeljuje Unesco, izbrana mesta pa se ob tem zavežejo, da bodo promovirala knjige in branje ter organizirala dejavnosti skozi leto.

Šardža je 19. mesto po vrsti s tem nazivom. Po priporočilu Mednarodnega združenja založnikov (IPA) in Mednarodne zveze knjižničarskih združenj in institucij (IFLA) so ga izbrali zaradi inovativne, celovite in vključujoče vloge, ki predlaga tudi vključevanje migrantov.

Kot piše na uradni strani, si Šardža stalno prizadeva za promoviranje knjig in pismenosti. Znana kot mesto znanja se je hitro uveljavila kot vir za rastoči založniški sektor v regiji in postala središče za večino dogodkov in organizacij, povezanih s knjigami.

Cilj letošnje knjižne prestolnice je spodbuditi kulturo branja v Združenih arabskih emiratih in ustvariti nove pobude za literarno ustvarjanje na tem območju in v preostalem delu arabskega sveta.

Naziv so proslavili 23. aprila s prireditvijo, ki je vključevala ples in pesmi. Celoletni program se bo osredotočal na vključenost vseh članov skupnosti. Vsebuje predloge tako za vključevanje prebivalstva iz tujine kot knjižne industrije, mladih in marginaliziranega prebivalstva. "Cilj je opolnomočiti skupnost in okrepiti narod in regijo s pomočjo literature," piše na uradni strani.

Program bo izpostavil šest tematik: inkluzivnost, branje, dediščino, ozaveščanje, založništvo in otroke. V ta namen se bo skozi leto zvrstil niz konferenc, razstav in knjižnih sejmov. Med dogodki bodo tudi konferenca, posvečena svobodi govora, tekmovanje za mlade pesnike, delavnice za ustvarjanje knjig z Braillovo pisavo in taktilnih knjig ter prireditve za večetnično prebivalstvo v mestu.

Mesto Šardža je prestolnica istoimenskega emirata, enega od sedmih emiratov, ki sestavljajo Združene arabske emirate z Abu Dabijem kot glavnim mestom. Za kulturno središče emiratov sicer velja Dubaj, ki ponuja redne knjižne sejme in muzejske razstave.

Lani so naziv svetovna prestolnica knjige nosile Atene, od začetka pobude dalje pa Madrid (2001), Aleksandrija (2002), New Delhi (2003), Anvers (2004), Montreal (2005), Torino (2006), Bogota (2007), Amsterdam (2008), Bejrut (2009), Ljubljana (2010), Buenos Aires (2011), Erevan (2012), Bangkok (2013), Port Harcourt (2014), Incheon (2015), Vroclav (2016) in Conakry (2017).