Svet 28.4.2019 6:00

Lynch se z razstavo poklanja Felliniju

Rimini, 28. aprila - Ob 100. obletnici rojstva Federica Fellinija v letu 2020 bodo v Riminiju v sklopu dogodka Sedma umetnost: Film in industrija odprli razstavo David Lynch. Dreams. A Tribute to Fellini. Vključevala bo 11 litografij, ki jih je filmar in umetnik David Lynch posvetil velikanu italijanskega filma Federicu Felliniju, ter 12 risb italijanskega režiserja.

Italija, Rim. Ameriški režiser David Lynch. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Italija, Rim.
Ameriški režiser David Lynch.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Lynch je navdih za litografije, ki bodo na ogled, našel v zadnji sceni slovitega, z oskarjem nagrajenega Fellinijevega filma 8 1/2, iz njih pa je po zapisu ob razstavi jasno razbrati, da je Lynch občudoval Fellinijevo delo. Režiser je postavitev dopolnil še z lastnim izborom 12 Fellinijevih risb iz zbirke po njemu poimenovane fundacije iz Siona.

Razstava sodi v poseben program manifestacije Sedma umetnost: Film in industrija, s katerim se bodo v Riminiju posvetili bližnji 100-letnici Fellinijevega rojstva, ki bo sicer 20. januarja 2020. Fellini je znan po filmih, kot so Cesta, Cabirijine noči, Sladko življenje in Amarcord, v svoji karieri pa je prejel vrsto nagrad, med drugim pet oskarjev, zadnjega - za življenjsko delo - malo pred smrtjo.

Lynch, tudi sam priznani režiser, med drugim poznan po seriji Twin Peaks ter filmih Modri žamet in Človek slon, je nekoč izjavil, da mu so mu bila dela italijanskega režiserja v velik navdih, še posebej filma Cesta ter 8 1/2: "Vsak od njegovih filmov je poseben svet. Obožujem like, atmosfero ter vse neoprijemljivo, kar izražajo."

V prostorih Gradu Sismondo v Riminiju bodo razstavo odprli 3. maja, kjer bo v sklopu omenjenega dogodka na ogled le do 5. maja, nato jo bodo 11. maja prestavili v tamkajšnjo Galerijo Primo Piano, kjer bo gostovala do 14. julija.

Mednarodno manifestacijo Sedma umetnost: Film in industrija bo poleg omenjene razstave skupno zaznamovalo 60 dogodkov, med njimi tudi projekcije, predstavitve knjig in predavanja. Ob zaključku, 5. maja, bodo v Gledališču Galli podelili tudi nagrado film in industrija, je pisala italijanska tiskovna agencija Ansa.