Slovenija 29.4.2019 9:49

V SF Mozartov Requiem pod taktirko japonskega dirigenta Mashite

Ljubljana, 29. aprila - V Slovenski filharmoniji (SF) bo Simfonični orkester Cantabile pod taktirko Kazunorija Mashite, z japonskim zborom in slovenskimi solisti, drevi izvedel Requiem Wolfganga Amadeusa Mozarta (1756-1791). Koncert sodi pod okrilje mednarodnega projekta, sloviti Mozartov Requiem pa bo 1. maja izveden še v koprski Stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja.

Ljubljana. Slovenska filharmonija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska filharmonija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Simfonični orkester Cantabile je prvič nastopil leta 2011. Po osmih sezonah je postal prepoznaven doma in v tujini, z njim pa so nastopili številni vrhunski umetniki in mladi perspektivni solisti instrumentalisti. Med drugim je ob peti obletnici delovanja leta 2016 izvedel koncert Cantabile iz Novega sveta, na katerem je izvedel Dvoržakovo 9. simfonijo, leta 2017 pa je na povabilo organizatorja izvedel turnejo v Švici, kjer je z 80-članskim pevskim zborom Der Chor iz Berna izvajal Jenkinsovo skladbo Oboroženi mož: Maša za mir.

"Že uveljavljeni poklicni glasbeniki v orkestru Cantabile prepoznavajo zrel glasbeni sestav, ki je kos izvedbam tudi zahtevnejših glasbenih del, mladi instrumentalisti in pevci pa z velikim navdušenjem sprejmejo izziv igranja solističnih skladb ob spremljavi orkestra," o orkestru piše v sporočilu za javnost.

Nocoj bo orkester pod taktirko japonskega dirigenta Kazunorija Mashite v Slovenski filharmoniji brezplačno izvedel Mozartov Requiem, poznan kot maša za umrle. Mashita je cenjen dirigent, ki za vodenje redno prejema povabila s strani evropskih zborov in orkestrov. Med drugim je sodeloval s Simfoničnim orkestrom poljskega radia in s Simfoničnim orkestrom Karlovy Vary, na Japonskem pa redno dirigira tokijskemu filharmoničnemu orkestru ter Orkestru Adachi Wind.

Koncertna mojstrica nocojšnjega dogodka bo Tina Vrščaj, ob orkestru pa bodo zapeli člani japonskega zbora Vase-Kai. Kot solisti bodo nastopili sopranistka Katja Konvalinka, mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran, tenorist Klemen Torkar in basist Janko Volčanšek. Ob Requiemu bodo zazvenele še Mozartova skladba Ave verum corpus ter skladba Three Sacred Pieces Ambroža Čopija.

V sredo bo koncert v sklopu festivala Sancti Nazarij ponovljen v koprski Stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja. Dobrodelni prispevki, zbrani na tem dogodku, bodo namenjeni postavitvi novih orgel v stolnici.