Svet 30.4.2019 5:30

V kitajskem Xi'anu razstava zakladov slovenske ustvarjalnosti

Peking, 30. aprila - V Muzeju lepih umetnosti Xi'an Qujiang v kitajskem mestu Xi'an bodo danes odprli gostujočo razstavo Narodnega muzeja Slovenije z naslovom Zakladi slovenske ustvarjalnosti. Predstavljen bo mozaik ustvarjalnih dosežkov, ki so na ozemlju Slovenije nastajali vse od prazgodovine do današnjih dni. Na ogled bo 135 originalnih predmetov in pet kopij.

Postavitev je razdeljena na tri dele. Z osrednjim razstavnim delom želijo povezati preteklost s sedanjostjo. Sestavlja ga sedem sklopov: keramika, porcelan, čipke, tekstil, panjske končnice, pihano steklo in brušeno steklo. Med kopijami, ki so predragocene, da bi potovale na Kitajsko, so emonski meščan, situla z Vač, neandertalčeva piščal, fotografija Janeza Puharja in idol z Ljubljanskega barja.

Vsak sklop se začne z najstarejšim obdobjem, običajno z arheološkim. Najstarejšemu delu pa sledijo izdelki obrtnikov, manufaktur in tovarn na ozemlju sedanje Slovenije iz časa od 16. do konca 19. stoletja. Zadnji del pa zajema sodobnost: sklop o pihanem steklu bo tako sklenila Tanja Pak, brušeno steklo izdelki Steklarne Rogaška, panjske končnice Svetovni dan čebel, keramiko izdelki ljubljanske tovarne Dekor, sklop porcelana porcelan Catbriyur, čipko Ksenija Baraga, sklop tekstila pa kolekcija Almire Sadar.

Razstavo uvaja prvi del, ki je namenjen predstavitvi Narodnega muzeja Slovenije, sklepa pa jo turistična predstavitev Slovenije in opis stikov med Slovenijo in Kitajsko.

Razstava je bila pripravljena posebej za Xi'an, saj so želeli v Narodnem muzeju Slovenije kitajski javnosti Slovenijo predstaviti na razumljiv in vabljiv način.

Narodni muzej Slovenije ta mesec gostuje tudi na mednarodni razstavi nacionalnih muzejev ob Svilni poti v Nacionalnem muzeju Kitajske v Pekingu.