Slovenija 1.5.2019 9:00

Festival Svetlobna gverila letos o raziskovanju meja

Ljubljana, 1. maja - Na več prizoriščih po Ljubljani bo med 16. majem in 15. junijem potekal 13. mednarodni festival svetlobe Svetlobna gverila. Letošnja izdaja se bo posvečala raziskovanju meja, ustaljenim razstavnim lokacijam v Galeriji Vžigalica in po središču mesta pa se pridružuje še nekaj novih.

Ljubljana. Svetloba. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Svetloba.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Festival Svetlobna gverila se od srede maja vnovič podaja v svetlobno zasedbo javnega prostora v središču Ljubljane. Letošnja izdaja se bo posvečala raziskovanju meja. "S temo festivala se podajamo v raziskovanje in osmišljanje različnih vidikov in konceptov meja, naj si bodo te razumljene kot fizične, optične, družbene, psihološke ali povsem duhovne kategorije, ki razdvajajo, a hkrati tudi zbližujejo in povezujejo," so sporočili organizatorji iz Strip Core/Forum Ljubljana.

Predstavljena bodo dela, ki raziskujejo ločnice med imaginarnim in realnim, med javnim in zasebnim, med preteklostjo in sedanjostjo: "Dela, ki raziskujejo meje človeške percepcije in domišljije ter tako ponujajo premislek o fenomenu, ki spričo aktualnega dogajanja vzbuja nemalo zanimanja."

Letošnja Svetlobna gverila bo zaznamovana z manjšimi projekti, ki mestoma terjajo nekoliko več pozornosti pri njihovem odkrivanju. Obeta se vrsta novih produkcij slovenskih umetnikov in umetnic, ustvarjenih posebej za festival - instalacije, interaktivne postavitve, dogodki in projekcije. Ob izteku festivala bodo denimo v Svetlobnem parku ob Gradaščici v Trnovem postavili novo svetlobno skulpturo Mete Grgurevič in Jaše, ki bo nekaj prihodnjih let z zvokom in svetlobo nagovarjala mimoidoče.

Skladno z vsebinsko rdečo nitjo se bo festival podal tudi v nekatere mejne predele Ljubljane - v AKC Metelkova mesto ter na Fužine, kjer se v drugem festivalskem delu obeta vrsta postavitev, povečini nastalih v aktivnem sodelovanju z lokalnim prebivalstvom.

Vrsta projektov bo izvedena tudi v sodelovanju z dijaki in študenti različnih ljubljanskih srednjih šol, fakultet in akademij, s čimer organizatorji festivala težijo k vzgoji ter izobraževanju novih generacij kreativcev.