Svet 30.4.2019 5:00

Današnji dan je posvečen jazzovski glasbi

Ljubljana, 30. aprila - Svet bo danes osmo leto zapored praznoval mednarodni dan jazza. Za 30. april ga je določil Unesco na pobudo legendarnega glasbenika Herbieja Hancocka. Namen dneva je opozoriti na jazz kot izobraževalno sredstvo ter pomen, ki ga ima pri širjenju miru, dialoga in strpnosti. Dan bo zaznamoval koncert v Melbournu, praznuje ga tudi Slovenija.

Ljubljana. Glasbila, glasba, saksofon. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbila, glasba, saksofon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je v poslanici ob letošnjem mednarodnem dnevu jazz označila kot "razcvet lepote, porojene iz zatiranja", kot glasbo improvizacije in kolektivnega ustvarjanja. V jedru jazza sta svoboda in odprtost, zaradi česar ga sprejemajo kulture po vsem svetu, pri čemer ga vsaka obogati s svojo lastno glasbeno zgodovino in posebnimi toni. Milijonom po vsem svetu omogoča, da preko njega izrazijo svoja prizadevanja in težnje. Je izjemen simbol svobodne izražanja in človeškega dostojanstva. V svetu vse večje disharmonije in delitev je jazz univerzalni jezik miru, je zapisala.

Kot piše na uradni spletni stani mednarodnega dneva jazza, bo Globalni zvezdniški koncert letos v avstralskem Melbournu. Nastopilo bo več kot 30 svetovno znanih glasbenikov, med njimi Herbie Hancock, James Morrison, Dee Dee Bridgewater in Kurt Elling.

Že tretje leto zapored se obeleževanju mednarodnega dneva jazza v Sloveniji s ciklom koncertov pridružuje ustanova Imago Sloveniae - Podoba Slovenije. Praznovanje sta uvedla koncerta v Idriji in Tolminu minuli petek, drevi pa bo na Starem trgu nastopil Jadranka Juras Jazz Kvintet; slednji bo v petek nastopil še v kulturni dvorani stavbe Občine Velika Polana. Program Imago Sloveniae ob mednarodnem dnevu jazza poteka v sodelovanju z Unesco mladinsko platformo Društva za Združene narode za Slovenijo in pod pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco.

Jazz Ravne, Koroško filatelistično društvo z oblikovalcem Borutom Bončino in slikarjem Stojanom Brezočnikom pa ob letošnjem mednarodnem dnevu jazza predstavljajo poštno znamko, s katero v središče zanimanja postavljajo jazzovsko glasbo. Poštna znamka predstavlja del jazzovsko obarvanega filatelističnega sklopa, v katerega so snovalci uvrstili še razglednico, kuverto in dotisk na pisemsko ovojnico.

Medtem ko poštna znamka izide v omejeni nakladi 1000 izvodov, bo razglednice mogoče dotisniti, kajti osrednja zamisel je, da bi se nastopajoči v okviru abonmajskega cikla Jazz Ravne in Festivala slovenskega jazza nanje podpisovali, s čimer bi poskrbeli za rariteto, saj številni glasbeniki v točno določeni zasedbi nastopijo le nekajkrat, pogosto prav na Ravnah na Koroškem, so sporočili z Jazzetne.

Mednarodni dan jazza, ki ga je leta 2012 na svoj koledar dodala še Organizacija združenih narodov, sicer danes obeležujejo v več kot 190 državah.