Na hitro prelistano 4.5.2019 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 4. maja - Pri Založbi Škuc je izšla pesniška zbirka sodobnega latvijskega pesnika Karlisa Verdinša z naslovom Adam Panker, pri Mladinski knjigi pa priročnik Eterična olja. Za mlade bralce so pri KUD Sodobnost International izdali novo delo iz serije Otilija Chrisa Riddella, pri založbi Miš pa slikanico Prostor na skali, ki jo podpisuje več avtorjev.

Ljubljana. Knjiga Chrisa Riddella z naslovom z naslovom Otilija in škrlatni lisjak. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Chrisa Riddella z naslovom z naslovom Otilija in škrlatni lisjak.
Foto: STA

Ljubljana. Zbirka pesmi latvijskega pesnika Karlisa Verdinša z naslovom Adam Panker. Foto: STA

Ljubljana.
Zbirka pesmi latvijskega pesnika Karlisa Verdinša z naslovom Adam Panker.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Prostor na skali avtoric Kate in Jol Temple. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Prostor na skali avtoric Kate in Jol Temple.
Foto: STA

Ljubljana. Priročnik Eterična olja - Nega za telo, dušo in dom iz žlahtne esence rastlin avtorice Stephanie Gerber. Foto: STA

Ljubljana.
Priročnik Eterična olja - Nega za telo, dušo in dom iz žlahtne esence rastlin avtorice Stephanie Gerber.
Foto: STA

PRI ŠKUCU ZBIRKA PESMI KARLISA VERDINŠA

Pod okriljem Založbe Škuc je izšla zbirka enega najpomembnejših sodobnih latvijskih pesnikov Karlisa Verdinša, naslovljena Adam Panker. Verdinševa poezija je bila prevedena v več kot 20 jezikov in je vključena v mnoge antologije, med drugim dve, ki sta izšli v Sloveniji - v antologijo sodobne gejevske poezije Moral bi spet priti (Škuc, 2009) ter v antologijo sodobne latvijske poezije Dzeja (Društvo slovenskih pisateljev, 2016). Verdinševa prva pesniška zbirka Ledolomilci je prva zbirka odkrite homoerotike v latvijski književnosti. Pesmi največkrat piše v prozni obliki, ki jo tudi proučuje z znanstvenega vidika. V njegovi poeziji so pogosti urbani in sodobni motivi, ironija in sarkazem sta zvesta spremljevalca njegovih pesmi. Sicer je pesnik, ki je doslej izdal pet zbirk, dejaven tudi kot prevajalec, pisec libretov in glasbenih besedil ter literarni zgodovinar. Njegovo poezijo je za slovenski izbor poslovenil Klemen Pisk.

KAKO Z ETERIČNIMI OLJI NEGOVATI TELO, DUŠO IN DOM

Mladinska knjiga je izdala priročnik Eterična olja - Nega za telo, dušo in dom iz žlahtne esence rastlin avtorice Stephanie Gerber. Eterična olja ljudje že tisočletja uporabljamo za telesno in duševno zdravje, duhovne obrede ter lepoto. Olj in kombinacij je nešteto, v priročniku Stephanie Gerber pa je predstavljenih 22 olj, ki so pripravna za čuda reči, med drugim za nego kože po vsem telesu, odpravljanje prehlada, ublažitev krčev, izboljšanje razpoloženja, čiščenje vseh površin v domu, odganjanje žuželk, nego perila, boljši spanec, večjo zbranost in trdnejšo imunost. "Z eteričnimi olji na praktičen in prijeten način poskrbite zase, za družino in dom. In vse okoli vas bo dišalo kot v pravljici," so zapisali pri založbi. Knjigo je prevedla Irena Kristan.

OTILIJA TOKRAT S ŠKRLATNIM LISJAKOM

Bralci serije Chrisa Riddella o deklici Otiliji bodo lahko prebrali njeno novo dogodivščino. V delu Otilija in škrlatni lisjak, ki ga je prevedla Ana Barič Moder, Otilija Erjavec in njen najboljši prijatelj gospod Murko prirejata zabavo z večerjo. Prišli bodo vsi njuni stari prijatelji in še nekaj novih. Posebni gost bo škrlatni lisjak, ki ima na zalogi neverjetne zgodbe. Ko Otilijo in gospoda Murka povabi na polnočni safari po Velemestu, vesta, da ga ne smeta zamuditi, so o knjigi zapisali pri založbi KUD Sodobnost International.

ČIGAV JE PROSTOR NA SKALI?

Pri založbi Miš je izšla slikanica Prostor na skali, ki jo podpisujeta Kate in Jol Temple, opremljena pa je z ilustracijami Terri Rose Baynton. Tjulnjica in njen mladič priplavata do skale. Iščeta zavetje, toda skala je polna. Na njej že živijo tjulnji in ju od daleč odganjajo. Bosta tjulnja našla varen dom? Vsaka zgodba ima dve plati, na srečo tudi ta. Slikanica, ki jo je poslovenila Tadeja Spruk, po zapisu založbe nosi v sebi veliko sporočilo. Možno jo je prebirati z obeh strani, in šele, ko bralec prebere zgodbo od konca proti začetku, ugotovi, da slikanica v bistvu prinaša "pripoved o sočutju, sprejemanju in ljubezni do drugih bitij".