Slovenija 3.5.2019 13:28

Skupina Tantadruj z novim albumom dokazuje, da je zakladnica slovenske lirike neizčrpna

Ljubljana, 3. maja - Slovenska akustična folk skupina Tantadruj, ki šteje že več kot 30 let, je ustvarila nov album. Imenuje se Vihar, na njem je 16 uglasbenih pesmi slovenskih poetov. "Upam, da bomo s tem albumom dokazali, da je zakladnica slovenske lirike neizčrpna," je na današnji predstavitvi povedal eden od ustanovnih članov skupine Boštjan Soklič.

Kot je poudaril Soklič, je zasedba pri novem albumu, ki je v obliki CD-ja izšel pri založbi Akord Records pod okriljem Kulturnega centra Maribor, sledila svoji osnovni ideji - pokazati vso žlahtnost slovenske poezije. Uglasbili so pesmi Ivana Cankarja, med drugim Kamor jim veli vihar iz zbirke Erotika, po kateri so poimenovali album, ter pesmi Simona Jenka, Franceta Prešerna in Josipa Murna, iz naftalina pa so izbezali tudi pesem Janeza Puharja, sicer znanega kot izumitelja fotografije na steklo.

Skupina Tantadruj je nastala leta 1986 v študentskem naselju v Ljubljani. Od takrat se je nekajkrat razšla, se spet sestavila, z novim albumom pa po Sokličevih besedah doživela nekakšno preobrazbo oz. preporod. Z novimi inštrumenti in idejami sta klasični zvok slovenske akustične scene nadgradila Bojan Šen z mandolino in Vid Sark kot basist, flavtist in aranžer. Pečat je dodal še violinist Aleš Koren. Jedro skupine sicer že od vsega začetka tvorijo Soklič, Mateja Blaznik in Aleš Hadalin. Ta je dejal, da dve pesmi niso uvrstili na album, tako da že imajo nekaj materiala za naslednji izdelek.

Skupina je v več kot treh desetletjih skupno izdala sedem albumov uglasbene poezije slovenskih in tujih pesnikov. Poleg najnovejšega so to še Tantadruj (1990), Strunam (1997), Karantanski blues (2000), Kar je, beži (2010), na katerem so uglasbili Prešernove pesmi, izbor še neizdanih Tantadrujevih del iz navedenega obdobja Tantadruj 1987-1991 (2012) in Pesmi iz polifona (2012), na katerem prevladujejo uglasbitve slovenskih modernistov Murna in Dragotina Ketteja. Na albumih so se poleg Prešerna, Ketteja, Murna ter tujih poetov Shakespeara, Lermontova, Puškina, Poeja in mnogih drugih skozi leta znašle tudi uglasbitve Sokličevih besedil.

Zasedba, ki ob izidu novega albuma računa na čim več koncertov, ima v načrtih kompilacijski album z izbranimi pesmimi iz dolgoletne kariere. "Na sedmih albumih je kar nekaj pesmi, ki so uspešno preživele obdobje 30 let, ljudje jih poznajo in morda bi jih aranžirali na novo, ali pa tudi ne, bomo videli," je za STA dejal Soklič. S Kulturnim centrom Maribor se bodo povezali tudi pri konceptualnem albumu otroških pesmi iz zbirke Otona Župančiča Mehurčki, s čimer bodo obeležili 80-letnico Župančičeve smrti.