Svet 6.5.2019 14:34

Slovenski filmi tudi letos v Cannesu

Cannes, 6. maja - V sklopu 72. filmskega festivala v Cannesu, ki bo potekal od 14. do 25. maja, bodo na odprtju programa Cannes Directors' Fortnight prikazali kratki igrani film The Right One. Slovenska avtorica in režiserka Urška Djukić je pri režiji sodelovala z Gabrielom Tzafko. Slovenski filmski center (SFC) pa bo na filmski tržnici predstavil štiri celovečerce.

Francija, Cannes. Mednarodni filmski festival v francoskem Cannesu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Mednarodni filmski festival v francoskem Cannesu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot so sporočili s SFC, sta pri nastajanju kratkega filma The Right One sodelovala tudi slovenska igralka Doroteja Nadrah in direktor fotografije Lev Predan Kowarski. Ko-režiser Gabriel Tzafka je predstavnik Danske in Grčije, v filmu pa igrata še Mirjana Karanović in Muhamed Hadžović.

Pri projektu Southeast European Factory je sicer v parih sodelovalo pet mednarodnih in pet režiserjev iz regije, vključujoč Slovenijo, BiH, Severno Makedonijo, Črno goro in Srbijo. Poleg filma The Right One so v sklopu projekta nastali še štirje kratkometražni filmi. Vseh pet bo v paketu na ogled 15. maja, ponovitev bo 19. maja.

Na filmski tržnici v Cannesu pa bo SFC predstavil štiri celovečerce. Prvi bo Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka. Film pripoveduje o 15-letnem Klemnu, ki odrašča s starejšim bratom Petrom in materjo samohranilko v malem mestu na podeželju. Utečen vsakdan prekine Petrovo ljubezensko razmerje z vrstnico Sonjo, kar pri Klemenu sproži naval nasprotujočih si čustev in nepremišljenih dejanj. Film bo na sporedu 15. maja.

Naslednji bo 19. maja na sporedu film Damjana Kozoleta Polsestra. Film pripoveduje o 33-letni Ireni, ki se ločuje in se preseli k polsestri Neži, ki pride v Ljubljano na magistrski študij. Odtujeni polsestri sta v V 27 letih samo nekajkrat govorili, zdaj pa si delita enosobno stanovanje. "Film o ljudeh, ki ne znajo komunicirati med sabo in ki si ne znajo pokazati čustev naklonjenosti," so zapisali na SFC.

Prikazali bodo tudi film Vsi proti vsem Andreja Košaka. Politična drama z elementi trilerja obravnava politike, volilno prevaro in propad moralnih vrednot v izmišljenem mestu Rovte pod idiličnimi Alpami. Na sporedu bo 20. maja.

Četrti pa je film Jaz sem Frenk Metoda Pevca. Frenk in Brane sta brata. Frenk je dobričina, ki zagovarja ostanke komunističnih idej. Brane je uspešno prilagojen liberalno kapitalističnim razmeram, v svojih poslih ni sentimentalen. Zapleteta se v konflikt, ki zaostri njune razlike.

Letošnji "producent na potezi" je Rok Biček na čelu produkcijske hiše Cvinger Film. Kot je povedal, je vesel zaupanja, ki sta mu ga izkazala SFC in European Film Promotion z uvrstitvijo med 20 perspektivnih evropskih producentov. "To priložnost bom v prvi vrsti izkoristil za vzpostavljanje novih koprodukcijskih povezav in promocijo filmov, ki so trenutno v produkciji Cvinger filma. To sta dva prvenca, Vesna Sare Kern in Cent'anni Maje Prelog ter Admin - novi film Olma Omerzuja in nenazadnje moj novi igrani film Črna mati zemla," je dodal.

V mednarodni vasi se bo slovenska kinematografija predstavila v paviljonu jugovzhodno evropske kinematografije, kjer se pod skupno streho predstavljajo filmske ustanove in filmski ustvarjalci iz Bolgarije, BiH, Cipra, Črne Gore, Hrvaške, Severne Makedonije, Srbije in Slovenije. SFC pa bo tudi letos v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo na filmski tržnici predstavil slovenske filmske lokacije ter prednosti uveljavljanja ukrepa denarnih povračil.