Svet 7.5.2019 5:30

V Trstu bodo začeli prenavljati železniški muzej

Trst, 7. maja - Železniški muzeju v Trstu, ki ima prostore v nekdanji železniški postaji Campo Marzio, bo deležen prenove. V sklopu obnovitvenih del, za katera bodo Italijanske državne železnice namenile 6,5 milijona evrov, bodo med drugim zgradili hotel na temo železnice. Prenova bo predvidoma končana do leta 2022.

Italija, Trst. Italijansko mesto Trst, tržaško pristanišče. Foto: Mojca Zorko/STA

Italija, Trst.
Italijansko mesto Trst, tržaško pristanišče.
Foto: Mojca Zorko/STA

Za Nacionalnim železniškem muzejem Pietrarsa pri Neaplju drugi največji železniški muzej v Italiji bodo začeli po pisanju avstrijske tiskovne agencija APA prenavljati v tem tednu. V sklopu prenove bodo uredili tudi teraso, od koder bodo obiskovalci imeli razgled na Tržaški zaliv.

Muzej, ki ga je doslej upravljalo društvo železniških uslužbencev iz Trsta, ki je delovalo z minimalnimi sredstvi, bo v upravljanje prevzel sklad Italijanskih državnih železnic.

Železniški muzej ima prostore v nekdanji železniški postaji Campo Marzio v tržaškem pristanišču, iz katere so v času Habsburžanov vozili vlaki proti Dunaju. Muzejski prostori so urejeni v poslopju, ki je bilo med letoma 1901 in 1906 zgrajeno po načrtih arhitekta Roberta Seeliga.

V muzeju, ki je zaprt od julija 2017, so sicer razstavljeni fotografije in načrti iz različnih obdobij zgodovine železnice v Trstu in Italiji. Na ogled je tudi zbirka uniform ter nekateri predmeti, ki se navezujejo na zgodnje obdobje železnice Trst-Opčine. V muzeju je na voljo tudi strokovna knjižnica, poleg tega hranijo zbirko modelov.