Svet 7.5.2019 5:00

V Nemčiji bo izšla posebna izdaja Dnevnika Ane Frank

Frankfurt, 7. maja - V Nemčiji bo v sredo izšla posebna izdaja znanega dnevnika judovske deklice Ane Frank, s čemer bodo obeležili 90. obletnico njenega rojstva. Izdaja bo obsegala popolno, do sedaj še neobjavljeno različico dnevnika ter t.i. različico B, za katero je zapise izbrala sama Ana Frank, saj si je želela dnevnik objaviti po koncu II. svetovne vojne.

Maribor. Ana Frank. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Maribor.
Ana Frank.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

"To bo res edinstvena knjiga. Takšna, ki predstavi za čim kot založba stojimo in za kaj nam je mar - izobrazba, človekove pravice in nacionalni socializem. Ta knjiga predstavlja jedro identitete naše založbe," je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Alexander Roesler iz založbe Fischer.

Ana je dnevnik pisala od junija 1942 do avgusta 1944, ko se je z družino skrivala na podstrešju hiše v Amsterdamu. Potem ko so njihovo skrivališče odkrili, so Ano sprva poslali v nemško koncentracijsko taborišče Auschwitz, nato pa so jo skupaj s sestro Margot premestili v taborišče Bergen-Belsen, kjer je februarja 1945, tik pred koncem II. svetovne vojne, umrla zaradi tifusa. Stara je bila 15 let.

Njen oče, edini član družine Frank, ki je preživel vojno, je hčerkin dnevnik objavil leta 1947. Dnevnik Ane Frank po pisanju dpa velja za eno najbolj branih knjig na svetu.

Od rojstva Ane Frank bo 90 let minilo 12. junija.