Svet 8.5.2019 6:00

Na razstavo da Vincijevih del v pariškem Louvru jeseni le z rezervacijo

Pariz, 8. maja - Obisk velike razstave del Leonarda da Vincija, ki jo pariški muzej Louvre jeseni pripravlja ob letošnji 500-letnici smrti italijanskega renesančnega genija, bo mogoč le z vnaprejšnjo rezervacijo. Kot so sporočili iz muzeja, namreč pričakujejo izjemen naval, zato želijo na tak način obiskovalcem zagotoviti boljše pogoje za ogled razstave.

Francija, Pariz. Pariz, kolona turistov, znameniti pariški muzej Louvre, turizem. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Pariz, kolona turistov, znameniti pariški muzej Louvre, turizem.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Razstava bo na ogled od 24. oktobra do 24. februarja, vstopnice pa bo po pisanju nemške tiskovne agencija dpa mogoče rezervirati od 18. junija dalje na naslovu spletnem www.ticketlouvre.fr.

V muzeju Louvre, kjer hranijo največjo zbirko slik italijanskega umetnika, med njimi so tudi znamenita Mona Liza, Devica v votlini in Sv. Janez Krstnik, ter več risb, želijo na razstavi združiti kar največ Da Vincijevih slik.

Da Vinci se je rodil leta 1452. S 14. leti je šel v Firencah za vajenca k Verrocchiu. Poleg slikanja ga je mikal svet znanosti. Ko je bil star 30 let, se je preselil v Milano, kjer je bil slikar, inženir in arhitekt pri milanskemu vojvodi Ludovicu Sforzi. Milanska leta veljajo za njegova najbolj plodovita.

Ko so leta 1499 Francozi zasedli Milano, se je Leonardo najprej vrnil v domače Firence, kjer je naslikal znamenito Mona Lizo, šel nato v Milano in v Rim, kjer je sprejel službo pri Cesareju Borgii, enem najbolj neusmiljenih tiranov tistega časa. Pri 64 letih pa se je preselil v Francijo in s seboj vzel Mona Lizo.

Francoski kralj Franc I. je ostarelemu mojstru dodelil graščino Cloux pri Amboisu, kjer je lahko v miru nadaljeval svoje raziskave in poskuse. Umrl je 2. maja 1519. Pokopali so ga v samostanu cerkve Saint Florentin v Amboisu.

Letošnjo 500-letnico umetnikove smrti številni muzeji po Evropi obeležujejo z razstavami. V Italiji se prireditve in razstave vrstijo skozi vse leto, v francoskem Amboisu pa je od začetka meseca na ogled razstava z naslovom 1519: Smrt Leonarda da Vincija, rojstvo mita.