Slovenija 7.5.2019 11:14

Nagrada tantadruj za življenjsko delo letos Katji Pegan

Koper, 7. maja - Primorsko gledališko nagrado tantadruj bo letos za življenjsko delo prejela režiserka in direktorica Gledališča Koper Katja Pegan, so sporočili podeljevalci. Nagrado treh primorskih gledališč kot priznanje posameznikom, ki so zaznamovali in pospešili rast in razvoj gledališke umetnosti na tem območju, bodo devetič zapored podelili 6. junija.

Ljubljana. Režiserka Katja Pegan. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiserka Katja Pegan.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Katja Pegan, ki je bila pred desetletjem tudi pobudnica te nagrade, jo bo prejela za zasluge za ustanovitev Gledališča Koper in z njim vnovično profesionalizacijo gledališča na Obali, za režisersko delo in za pedagoško delo z mladimi gledališčniki v okviru Gledališkega treninga, piše v utemeljitvi.

Nagrajenko je izbrala žirija v sestavi Teja Glažar, Meta Hočevar in Igor Pison. Dobitnika nagrade tantadruj za igralsko stvaritev in gledališki dosežek pa bodo razglasili na sami podelitvi 6. junija na odru koprskega gledališča.

Nagrado, poimenovano po knjižnem junaku Cirila Kosmača, so tri primorska gledališča - Gledališče Koper, Slovensko stalno gledališče iz Trsta in SNG Nova Gorica - ustanovila z namenom, da vsakoletno počastijo svoje gledališke junake, torej tiste posameznike, katerih delo je omogočilo, pospešilo in zaznamovalo umetniško rast in razvoj gledališke umetnosti na celotnem območju slovenskega življa.

Za življenjsko delo so jo doslej prejeli Bine Matoh, Miranda Caharija, Boris Cavazza, Teja Glažar, Anton Petje, Zdenka Lovec, Stane Leban in Mario Uršič.