Svet 10.5.2019 6:00

Laibach danes v Zadru, v soboto na Reki

Zagreb/Zadar, 10. maja - Slovenska glasbena skupina Laibach, ki je uspela tudi v tujini, danes prihaja v klub Arsenal v Zadru, kjer bo predstavila svoj aktualni koncertni program The Sound of Music. V soboto pa bo nastopila v dvorani Pogon kulture na Reki, so napovedali hrvaški organizatorji, ki pričakujejo, da bodo odigrali večino svojih uspešnic.

Ljubljana. Koncert skupine Laibach. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Koncert skupine Laibach.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Laibach so ena najpomembnejših in najbolj vplivnih glasbenih skupin z območja nekdanje Jugoslavije. Zanjo so še vedno značilni odlični koncerti, na katerih iz turneje v turnejo osvežujejo svoj program in še naprej premikajo zvočne in vizualne meje, so napovedali organizatorji današnjega koncerta v Zadru.

Ti pričakujejo, da bodo v okviru koncertnega programa The Sound Of Music predstavili tako predelave pesmi, ki jih je duo Rodgers & Hammerstein napisal za kultni celovečerec Moje pesmi, moje sanje, kot največje uspešnice iz različnih obdobjih delovanja, kot so Life is Life, Resistance is Futile, Smrt za smrt, Now You Will Pay, Eurovisio in The Whistleblower.

Podobno napoved so objavili tudi organizatorji reškega koncerta, ki izpostavljajo, da Laibach prihaja na Reko po devetih letih od zadnjega nastopa v tem največjem hrvaškem pristanišču.

Laibach na turneji predstavljajo svoj lanski album The Sound Of Music, ki je nastal po njihovem obisku v Severni Koreji leta 2015, ko so bili prva skupina z Zahoda, ki je nastopila v Pjongjangu. V Severni Koreji so igrali priredbe pesmi iz filmske uspešnice Moje pesmi, moje sanje iz leta 1965. Pesmi iz filma so v šolah v Severni Koreji pogosto uporabljali za pouk angleškega jezika.

Laibach prihajajo v Zadar in na Reko potem, ko so se v četrtek v Ljubljani nastopili ob 50. obletnici Radia študent. V sredo, 15. maja, pa bodo nastopili v ljubljanskem Cankarjevem domu.