Slovenija 8.5.2019 13:28

Druga godba letos tudi v Mariboru

Maribor, 8. maja - Mednarodni festival Druga godba bo v 35. izdaji gostoval v drugem največjem slovenskem mestu. Od 21. do 25. maja bo v Ljubljani in Mariboru 16 koncertov izvajalcev različnih glasbenih žanrov, od severa Evrope do juga Afrike. Med njimi bodo ameriški kitarist Yonatan Gat ter ukrajinska in britanska zasedba DakhaBrakha in Kokoroko.

Maribor, Minoritska cerkev. Novinarska konferenca s predstavitvijo mednarodnega festivala Druga godba, ki bo od 21. do 25. 5. Direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina, Vodja programskega odbora Druge godbe Bogdan Benigar in v. d. direktorja Druge godbe Srečko Meh. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Minoritska cerkev.
Novinarska konferenca s predstavitvijo mednarodnega festivala Druga godba, ki bo od 21. do 25. 5.
Direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina, Vodja programskega odbora Druge godbe Bogdan Benigar in v. d. direktorja Druge godbe Srečko Meh.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Minoritska cerkev. Novinarska konferenca s predstavitvijo mednarodnega festivala Druga godba, ki bo od 21. do 25. 5. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Minoritska cerkev.
Novinarska konferenca s predstavitvijo mednarodnega festivala Druga godba, ki bo od 21. do 25. 5.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Minoritska cerkev. Novinarska konferenca s predstavitvijo mednarodnega festivala Druga godba, ki bo od 21. do 25. 5. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Minoritska cerkev.
Novinarska konferenca s predstavitvijo mednarodnega festivala Druga godba, ki bo od 21. do 25. 5.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Vodja programskega odbora Druge godbe Bogdan Benigar je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedal, da je letošnja festivalska edicija ena bogatejših v zadnjem času. "Druga godba je narejena tako, da skuša zbujati radovednost, odpirati obzorja, nagovoriti ljudi, da gredo poslušat tiste stvari, ki jih ne poznajo. To je bil vedno naš cilj in tako je tudi letos," je povedal.

Medtem ko so zadnji dve leti gostovali v Piranu, se bodo letos predstavili še občinstvu v Mariboru. "Ugotovili smo, da je od Ljubljane do Maribora enako daleč kot od Maribora do Ljubljane. Na Drugo godbo so se vozili številni ljubitelji tovrstne glasbe s tega konca države, zato se nam je zdelo prav, da del dogajanja prenesemo sem," je dodal direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina.

V Mariboru bo potekal en festivalski dan, in sicer 25. maja, ko bodo v minoritski cerkvi in avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor (LGM) nastopili poljski trio Sutari, slovenska zasedba Bakalina Velika in zasedba BCUC iz Južnoafriške republike. Vsi trije koncerti so po Benigarjevih besedah slovenske premiere, zato je njihova kakovost povsem primerljiva s koncerti na ljubljanskih prizoriščih. Obenem so kupcem vstopnic zagotovili brezplačen prevoz iz prestolnice in nazaj.

Z avditorijem LGM je Druga godba ponovno pridobila prizorišče na prostem, zato so sodelovanja z Mariborčani izjemno veseli. "Druga godba je bila vedno festival, ki se je dogajal tudi zunaj," je povedal Benigar.

Festival bo letos ponovno potekal pet dni, s čimer se vrača v "stari format", potem ko je bil zadnja leta nekoliko krajši. To je po Benigarjevih besedah mogoče predvsem zaradi uspešnosti na prijavi za evropska sredstva. Skupaj s šestimi evropskimi mesti namreč sodelujejo v projektu Jazz Connective, v okviru katerega bo letos na Drugi godbi tudi konferenčni program, na katerem bodo sodelovali partnerji projekta in drugi profesionalci. Na okroglih mizah bodo med drugim spregovorili o razvijanju občinstva, kroženju glasbenikov in ekonomskih inovacijah.

Skupno bo festival prinesel 16 koncertov izvajalcev iz 11 držav. V Ljubljani bodo potekali v Kinu Šiška, Cankarjevem domu in AKC Metelkova mesto.

Med drugim se na Drugo godbo letos vrača južnoafriška zasedba The Brother Moves On, tokrat obogatena s slovenskim pianistom Bowrainom, ki po lanskem nepričakovanem festivalskem vskoku nadaljuje ustvarjalno sodelovanje s skupino.

Na pobudo Druge godbe bodo prvič skupaj nastopili helsinški trio Mopo in saksofonist Jimi Tenor, Irena Tomažin pa bo predstavila novi projekt iT: Another Crying Game. Ob njih festival predstavlja še britansko zasedbo Ill Considered ter trobentačico Lauro Jurd s skupino Dinosaur.

Z vzhoda se poleg ene trenutno najpopularnejših evropskih zasedb DakhaBrakha, ki v svoji folk glasbi meša starodavno z modernim, vrača še Estonka Maarja Nuut, prvič pa se bo v Ljubljani predstavila številka ena nove poljske jazzovske scene Maciej Obara. Z zahoda med drugim prihaja zasedba Liniker e os Caramelows s samosvojo različico brazilskega funka soula ter s karizmatično pevko Liniker.

Kot izpostavljajo organizatorji, Druga godba že več kot tri desetletja seznanja in navdušuje z živo umetniško ustvarjalnostjo, novimi glasbenimi žanri, bogatim naborom etno glasbe in njenih reinterpretacij ter s fuzijo etno in moderne glasbe z vsega sveta. "V 35 letih smo tudi zaradi Druge godbe v Ljubljani in Sloveniji slišali kopico muzike, ki je bila prvič predstavljena," je dejal v. d. direktorja Druge godbe Srečko Meh.