Slovenija 9.5.2019 0:30

V Kinu Šiška koncert ob 50-letnici Radia Študent

Ljubljana, 9. maja - Radio Študent (RŠ), najstarejša neodvisna radijska postaja v Evropi, bo na današnji dan zmage koncertno proslavil 50. obletnico delovanja. Iz napovedanih Križank so koncert, na katerem ne bodo manjkali legendarni Laibach, prestavili v Kino Šiška, kjer se bo praznovanje začelo ob 19. uri.

Ljubljana. Plakat Radia Študenta. Foto: Tamino Petelinšek

Ljubljana.
Plakat Radia Študenta.
Foto: Tamino Petelinšek

Poleg Laibachov bodo nastopili Mimika Orchestra feat. Darko Rundek iz Hrvaške, domača zasedba Jimmy Barka Experience, Housewives iz Velike Britanije in Seine iz Hrvaške.

Da radio svoj rojstni dan praznuje 9. maja, na dan zmage, ni naključje. Ustanovljen je bil namreč tega dne leta 1969 kot posledica takratnih študentskih demonstracij.

"Vsak dan (in tako že 50 let) sodelavke in sodelavci Radia Študent s svojo svežino in izvirnostjo, s kritično mislijo in z željo po odstiranju novih glasbenih obzorij bijemo bitke in širimo prostor za neodvisno, alternativno sceno, za svobodo misli in duha. Vsako dopolnjeno leto je zmaga, in ko se jih nabere 50, je to zmagoslavje," so zapisali ob jubileju.

Tega sicer obeležujejo od začetka aprila, odkar poteka serija dogodkov v sklopu 50. obletnice. Program ob obletnici sestavlja diskurzivni program, v okviru katerega redakcije pripravljajo okrogle mize in delavnice na temo glasbe, znanosti, šolstva, kulture in politike; umetniški program, ki obsega avdiovizualne, literarne in filmske predstave ter glasbeni program s ciklom koncertov Scena podpiše. Z obletnico je bil povezan tudi deseti festival Tresk!, ki ga sodelavci radia pripravljajo v podporo neodvisni glasbeni sceni in založništvu.

RŠ že vse od ustanovitve poudarja vsebine, ki so drugje v medijskem prostoru zanemarjene. "Radio tako podpira neuveljavljene in obetavne glasbene ustvarjalce, ne le z etrskim prostorom, temveč tudi z založništvom in Klubskim maratonom. Vsakodnevno pokriva (tudi bolj obrobno) umetniško sceno in daje prostor obširnim teoretskim razpravam. Naslavlja problematike v šolstvu in vzgoji - tako s teoretskega kot s praktičnega vidika. Predstavlja znanstvene dosežke in znanost umešča v širši družbeni kontekst. Izpostavlja težave marginaliziranih družbenih skupin in jih umešča v kontekst razmerij moči v družbi," je za STA pojasnil njegov sodelavec Matej Zwitter.

O tem, kako zelo drugačen medij je RŠ v slovenskem medijskem prostoru, pa je njegov bivši odgovorni urednik Ali Žerdin povedal, da je včasih korak pred časom tako po zvočni podobi kot po vsebinski naravnanosti ter do neke mere brezkompromisen, ko gre za ugajanje širši množici in tudi uklanjanje političnim pritiskom. Obenem je pomemben po pedagoški vlogi, saj ima šole za napovedovalce, za tehnike, na njem so se "izmojstrile cele generacije, ki danes zelo suvereno delajo na Radiu Slovenija".