Svet 9.5.2019 6:00

V muzeju Prado predstavili restavrirano oltarno sliko Fra Angelica

Madrid, 9. maja - V madridskem muzeju Prado so ob praznovanju 200-letnice muzeja predstavili restavrirano oltarno sliko Oznanjenje italijanskega renesančnega umetnika Fra Angelica. Za restavriranje enega najpomembnejših del italijanskega dominikanskega redovnika iz 15. stoletja so strokovnjaki potrebovali skoraj leto dni. Delo bo na ogled od konca maja.

Španija, Madrid. Madridski muzej Prado. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Španija, Madrid.
Madridski muzej Prado.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Osrednji prizor prikazuje trenutek iz Nove zaveze Svetega pisma, ko nadangel Gabriel devici Mariji oznani, da bo čudežno rodila sina Jezusa. Na levi strani pa je umetnik upodobil izgon Adama in Eve iz raja, piše francoska tiskovna agencija AFP.

"Restavriranje je sliki povrnilo intenzivno belo svetlobo, ki obliva celotno kompozicijo ter svetle in prosojne Fra Angelicove barve," je za AFP povedala vodja restavratorskih del Almudena Sanchez. Projekt obnove je stal 150.000 evrov, financirali so ga iz donacij.

Oznanjenje bo ena od osrednjih umetnin razstave, ki bo posvečena zgodnji renesansi ter bo na ogled od 28. maja do 15. septembra.

Muzej Prado so odprli 19. novembra 1819. Z več kot 8600 slikami, risbami in grafikami ter okoli 700 skulpturami je danes eden največjih in najpomembnejših muzejev na svetu. Lani so v njem našteli okoli 2,9 milijona obiskovalcev. V sklopu praznovanja obletnice bodo med drugim odprli razstave Goye, Velazqueza in Rembrandta.