Slovenija 9.5.2019 9:25

Na Vranskem odprtje obnovljene Schwentnerjeve hiše

Vransko, 9. maja - Ob občinskem prazniku bo Občina Vransko danes odprla obnovljeno rojstno hišo prvega sodobnega slovenskega založnika Lavoslava Schwentnerja. Gre za redek primer intaktno ohranjene trške hiše, zgrajene v prvi polovici 19. stoletja in prvih desetletjih 20. stoletja. Hiša priča o načinu življenja in socialnem ter družbenem statusu rodbine Schwentner.

Kot so sporočili z vranske občine, je Pokrajinski muzej Celje prevzel naloge inventarizacije in restavriranja notranje opreme ter vodenje projekta prezentacije interierjev v Schwentnerjevi hiši. Hišo je bilo treba celovito obnoviti in jo prezentirati z opremo v vsej avtentičnosti in historični pričevalnosti, vendar zaradi pomanjkanja finančnih sredstev je za zdaj le delno obnovljena.

Da bi preprečila nadaljnje propadanje tega pomembnega kulturnega spomenika, je vranska občina lani pristopila k delni prenovi Schwentnerjeve hiše. Dela so zajemala obnovo strehe, fasade, stavbnega pohištva in polken. Vrednost del je znašala okrog 190.000 evrov, četrtino potrebnih sredstev pa je občina pridobila iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

V okviru projekta Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije v Žalcu je bila leta 2008 v Schwentnerjevi hiši urejena vstopno-informacijska točka, kjer je poleg turističnih informacij mogoče kupiti vstopnice za prireditve, izdelke domače in umetnostne obrti ter pridelave.

V ta namen je bila v hiši izvedena adaptacija skladišča oz. ropotarnice. Prostor služi kot poročna soba in kot manjši prireditveni prostor.

Leta 2012 je občina z lastnimi sredstvi obnovila nekdanjo shrambo, ki se nahaja med kuhinjo in jedilnico, in v njej uredila spominsko sobo Lavoslava Schwentnerja, v kateri je na ogled 40 originalnih Schwentnerjevih izdaj.

Letos se je vranska občina prijavila na razpis ministrstva za kulturo za pridobitev sredstev, potrebnih za obnovo notranjosti Schwentnerjeve hiše.