Slovenija 9.5.2019 13:10

Mestu žensk za 25 let mednarodna nagrada za kulturo princese Margriet

Ljubljana, 9. maja - Mesto žensk - Društvo za promocijo žensk v kulturi, ki bo s festivalom oktobra že 25. povezalo različne umetnice, teoretičarke in obiskovalce z vsega sveta, je letošnji prejemnik nagrade Evropske kulturne fundacije, poimenovane po nizozemski princesi Margriet, je na današnji dan Evrope sporočila programska vodja festivala Teja Reba.

Ljubljana. Umetniška vodja festivala Mesto žensk Teja Reba. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Umetniška vodja festivala Mesto žensk Teja Reba.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Evropska kulturna fundacija s sedežem v Amsterdamu, ki obstaja od leta 1954, nagrado letos podeljuje enajstič. Ustanovili so jo leta 2008 v čast nizozemski princesi Margriet, ki je fundaciji predsedovala med letoma 1984 in 2007. Letošnja tema nagrade je Demokracija potrebuje domišljijo.

Nagrado so prvič namenili slovenski iniciativi, v obrazložitvi pa so po besedah Teje Reba med drugim zapisali, da Mesto žensk "s svojim vključujočim razumevanjem feminizma in njegovih čezdisciplinarnih okvirov izpostavlja umetnice, ki zabrisujejo meje žanra in premeščajo zaznavano ločitev med mislimi in dejanji ter ustvarjajo nova orodja za feministično perspektivo, ki je pozorna na to, kako se spol prekriva z razredom, raso in drugimi vozlišči zatiranja".

"Poleg časti, slave ter izjemne mednarodne vidnosti in promocije, ki se je zelo veselijo", z nagrado prejmejo tudi 25.000 evrov. To je priznanje ne le za Mesto žensk, ampak tako za tiste, ki so festival v zadnjih 25 letih soustvarjali, je na današnji novinarski konferenci v Pritličju še dejala Teja Reba, ki se je ob tem zahvalila tudi anonimni osebi, ki jih je za to nagrado nominirala.

Evropska kulturna fundacija je letos nagradila tudi pisateljico in kulturno aktivistko Ahdaf Soueif, ki je razpeta med Londonom in Kairom in za katero po besedah Teje Reba upajo, da jo bodo lahko gostili na letošnji 25. izdaji festivala. Ta bo v Ljubljani potekal med 1. in 13. oktobrom, nagrado pa bodo podelili 2. oktobra v Amsterdamu.

V sodelovanju s Slovenskim mladinskim gledališčem in Goethe Institutom bo festival odprla berlinska gledališka skupina She She Pop, ki prav tako praznuje 25-letnico in ki si jo festival že dlje časa prizadeva pripeljati v Ljubljano. Festival se bo sicer razširil še v Maribor.

Na dan Evrope, ko praznujemo mir in enotnost v Evropi, je Teja Reba izrazila upanje, da bo v prihodnje Evropa boljša, bolj solidarna, da bo to prostor, kjer se bodo človekove pravice spoštovale, kjer se bodo izumljali novi ekonomski modeli, kjer se bo prenehalo s participacijo v vojnah, ustavilo izkoriščanje živali in naravnih danosti ter zastrupljanje planeta. Želi si živeti tudi v Evropi, kjer bo dosežena spolna enakost, kjer bo padel patriarhat in bo izginil seksizem.

S trenutnim položajem umetnic, kot pravijo na Mestu žensk, ne morejo biti zadovoljni. Ministrstvo za kulturo in oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana pozivajo, naj podprejo načrtovano izvedbo temeljne analize na področju enakosti spolov v kulturi, ki bi bila podlaga za pripravo predlogov in sprememb. Iz manjših analiz vemo, je dejala Teja Reba, da je bilo za glavne Prešernove nagrade od leta 1947 do danes nagrajenih manj kot osem odstotkov žensk, na velikem odru ljubljanske Drame pa lani in predlani ni bilo predstave režiserk in niso bili uprizorjeni teksti dramatičark, medtem ko je letos eno predstavo po besedilu dramatičarke režirala režiserka.

Društvo je sicer izdalo publikacijo City of Women, Reflecting 2018/2019, drugo takšno po vrsti, ki osvetljuje ključne vsebinske poudarke in teme lanskoletnega festivala in sezone. Uredili sta jo Mirna Berberović in Teja Reba.