Svet 13.5.2019 6:00

Zagreb dobil mestni urad za film

Zagreb, 13. maja - V Zagrebu so ustanovili Filmski urad mesta Zagreb (Zagreb Film Office), ki bo zadolžen za podporo filmskim produkcijam, ki si želijo snemati filme v hrvaški prestolnici, a tudi za turistično predstavitev mesta. Ob tem so pozvali državljane, naj ponudijo svoje zanimive prostore kot lokacijo snemanja filmov.

Hrvaška, Zagreb. Panorama Zagreba. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Panorama Zagreba.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb. Pogled na Cerkev Sv. Marka, Hrvaški sabor in Banski dvori. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Pogled na Cerkev Sv. Marka, Hrvaški sabor in Banski dvori.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Na Hrvaškem že nekaj tednov snemajo akcijsko komedijo The Hitman's Bodyguard s hollywoodskimi zvezdniki Samuelom L. Jacksonom, Salmo Hayek in Ryanom Reynoldsom. Nekatere izmed najbolj zahtevnih akcijskih scen je skoraj 500-članska filmska ekipa posnela minuli teden teden pri muzeju Mimara, ko so morali za ves promet zapreti ta del središča Zagreba.

Za tovrstne filmske produkcije je v Zagrebu treba dobiti 25 dovoljenj različnih institucij, novi mestni urad pa naj bi poenostavil pridobitev potrebne dokumentacije. Za začetek so odprli spletno stran, na kateri bodo filmske produkcije prijavile svoje projekte, urad pa bo potem zagotovil vsa potrebna dovoljenja, je dejala voditeljica urada Mia Pećina Drašković na novinarski konferenci v Zagrebu minuli teden.

Izpostavila je, da ima Zagreb dolgoletno tradicijo v filmski industriji. Meni, da ima mesto zaradi svoje arhitekture in vzdušja "fantastične lokacije" za različne filmske sete na malem prostoru, so poročali hrvaški mediji.

Kot je še poudarila, so v mestni upravi prepoznali filmske produkcije kot donosno delo, predvsem za zagrebške hotele, restavracije in ostale ponudnike storitev, povezanih s filmsko industrijo. Izračunali so, da bodo na vsako vloženo kuno zaslužili 16 kun. Niso pa povedali, kakšen je proračun novega mestnega urada, v katerem bodo zaenkrat trije zaposleni.

Urad bo tesno sodeloval z ustanovo Zagreb Film, ki je doslej skrbela za filmske produkcije v mestu. Na čelu ustanove je znani hrvaški režiser Vinko Brešan, ki pričakuje, da bodo z uradom zagotovili še boljše storitve za filmsko industrijo.

Prostori urada so v poslopju hrvaškega avdio-vizualnega centra (HAVC), ki je veliko prispeval k razvoju Hrvaške kot prizorišču snemanja svetovnih televizijskih filmskih uspešnic, kot sta Igra prestolov in Vojna zvezd. V Zagrebu že napovedujejo prihod ene Netflixovih produkcij.