Slovenija 10.5.2019 8:32

Pobudniki Cankarjeve nagrade še iščejo sredstva za finančni del nagrade

Ljubljana, 10. maja - Pobudniki literarne nagrade, poimenovane po Ivanu Cankarju, so na predvečer obletnice rojstva velikega slovenskega literata v Prešernovi dvorani SAZU pripravili slavnostni dogodek z branjem iz Cankarjevih del. Kot so razkrili, so pred podpisom akta o ustanovitvi nagrade, še vedno pa iščejo donatorja, ki bo prispeval finančni del nagrade.

Ljubljana. Slovenski pisatelj Ivan Cankar. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski pisatelj Ivan Cankar.
Foto: STA
Arhiv STA

Pismo o nameri, v katerem so se zavezali k ustanovitvi Cankarjeve nagrade, so predstavniki Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU), Slovenskega centra PEN, Univerze v Ljubljani in Znanstvenoraziskovalnega centra (ZRC) SAZU podpisali decembra lani. Od leta 2020 bodo nagrado podeljevali za pripovedništvo, dramatiko, liriko in esejistiko.

Nagrada bo sestavljena iz treh delov: diplome, pisne obrazložitve in denarnega dela. Izbrani avtor jo bo prejel za določeno literarno področje, ki ga je Cankar mojstrsko obvladoval, le enkrat. Če pa se bo izkazal na drugem, lahko teoretično v svojem življenju dobi štiri, je na decembrski predstavitvi nagrade povedala članica upravnega odbora za nagrado Alojzija Zupan Sosič. V upravnem odboru so poleg predstavnice Univerze v Ljubljani še Niko Grafenauer (SAZU), Marko Golja (Slovenski center PEN) in Marijan Dović (ZRC SAZU).

Kot je ob četrtkovi prireditvi za STA povedal Golja, so s partnerji razrešili vse podrobnosti in akt o ustanovitvi nagrade je napisan. Nagrado bodo predvidoma razpisali 11. decembra, rok za oddajo prijav bo 8. februar 2020, 23. aprila bodo nato objavili nominirance, nagrajenca pa razglasili 10. maja.

Kot je še povedal, je želja upravnega odbora, da bi bila Cankarjeva nagrada primerljiva z nagrado Prešernovega sklada. Glede finančnega dela nagrade je sicer po njegovih besedah možnosti več, med drugim bo Slovenski center PEN nagrado jeseni prijavil na programski razpis Javne agencije za knjigo RS (Jak). A ne glede na to upajo, da se bo kot peti partner našel nekdo, ki bo želel podpreti slovensko kulturo, ki se zaveda Cankarjeve veličine in bo pripravljen prispevati sredstva za nagrado. Predvsem upajo na partnerja iz gospodarstva.

Direktor ZRC SAZU Oto Luthar je v pozdravnem nagovoru povedal, da se jim je zdelo prav, da napoved natečaja dopolnijo z vsebino. Odločili so se za medgeneracijsko branje odlomkov iz Cankarjevih del, saj tudi Cankar, kot vsi veliki avtorji, nagovarja vedno nove generacije.

Ob glasbi v izvedbi Barje Drnovšek in Bojana Cvetrežnika so tako odlomke iz Cankarjevih del brali režiser Janez Pipan ter dijaka Gimnazije Vič Jure Dolinar in Magdalena Radovanović.