Svet 11.5.2019 6:00

Visoška kronika in Prekleti kadilci na gostovanju v Črni gori

Ljubljana, 11. maja - Na Cetinju v Črni gori med 7. in 17. majem poteka mednarodni gledališki festival MIT, na katerem bo s predstavama Visoška kronika po romanu Ivana Tavčarja v režiji Jerneja Lorencija in Prekleti kadilci Svetlane Makarovič v režiji Tina Grabnarja gostovalo tudi Slovensko narodno gledališče (SNG) Drama Ljubljana.

Ljubljana. Prekleti kadilci Svetlane Makarovič v režiji Tina Grabnarja Foto: Sabina Lavrič/STA

Ljubljana.
Prekleti kadilci Svetlane Makarovič v režiji Tina Grabnarja
Foto: Sabina Lavrič/STA

Ljubljana Visoška kronika po romanu Ivana Tavčarja v režiji Jerneja Lorencija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana
Visoška kronika po romanu Ivana Tavčarja v režiji Jerneja Lorencija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz SNG Drama Ljubljana, bo Visoška kronika na sporedu danes ob 19.30, Prekleti kadilci pa 12. maja, prav tako ob 19.30. Najstarejše črnogorsko gledališče Kraljevsko pozorištve Zetski dom na Cetinju, ki prireja festival MIT, pa bo 29. maja gostovalo na 6. Drama Festivalu z uprizoritvijo Marxovega Kapitala v režiji Andrasa Urbana.

Uprizoritev Prekleti kadilci Svetlane Makarovič v režiji Tina Grabnarja je označena kot gledališki koncert, ker se na eni strani spogleduje s koncertno formo in na drugi ohranja tipično gledališke elemente. Glasba prehaja v gledališke prizore in obratno. Pri tem pa se razmišljanje o kajenju in kadilski problematiki nenehno prepleta z utrinki iz življenja in dela Svetlane Makarovič.

Visoška kronika v Lorencijevi režiji je po njegovih besedah predstava o iskanju ljubezni oziroma o tem, kako ljubiti. Zgodovinski roman Visoška kronika, objavljen leta 1919 kot podlistek v Ljubljanskem zvonu in leta 1921 v prvi knjižni izdaji, velja kljub nedokončanosti, saj Tavčarja prehitela smrt, za eno najboljših del v slovenski književnosti. Ob stoletnici objave Tavčarjevega zgodovinskega romana bo ljubljanska Drama z Visoško kroniko 21. junija gostovala na Tavčarjevem dvorcu na Visokem.

Festival MIT, ki ga omenjeno gledališče prireja vsako drugo leto, zaobjema tako gledališki kot filmski, izobraževalni in glasbeni program. Letošnjo peto izdajo festivala je odprla premiera avtorskega projekta španskega režiserja Pepa Gatella, ki je svetu znan kot del skupine Fura dels Baus, in črnogorskih igralcev False memories.