Svet 12.5.2019 5:00

Versailles osvetljuje življenje Madame de Maintenon

Pariz, 12. maja - V prostore pariškega dvorca v Versaillesu se je vrnila Madame de Maintenon, skrivna soproga kralja Ludvika XIV. Do 21. julija je tam na ogled razstava Sobane moči, ki osvetljuje življenjsko usodo ženske, ki se je rodila v zaporu in postala soproga enega najvplivnejših kraljev na svetu.

Francija, Pariz. Versailles vrtovi. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Francija, Pariz.
Versailles vrtovi.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Razstava je nastala ob 300. obletnici smrti Madame de Maintenon, rojene Francoise d'Aubigne (1635-1719), in je prva v celoti posvečena le njej. Različne epizode njenega življenja prikazuje okoli 60 del in predmetov iz zbirke Versaillesa in drugih muzejev, vključno s slikami, risbami, grafikami, knjigami, skulpturami in medaljami.

Kot je zapisano na spletni strani Versaillesa, se razstava razteza čez štiri sobane v prvem nadstropju osrednjega dela dvorca, v katerih je soproga Sončnega kralja, s katerim se je poročila leta 1683, živela med letoma 1682 in 1715. Sobane so urejene tako, kot da bi Madame v njih še vedno živela, vključno s pohištvom iz tistega časa, ki ga v današnjem Versaillesu ni mogoče več videti.

Po težkem in revnem otroštvu se je Francoise d'Aubigne pri 16 letih omožila s slavnim pesnikom Scarronom, ki je dekle predstavil v prestižnih pariških krogih. Ko je ovdovela, so ji zaupali skrb nad nezakonskim otrokom kralja Ludvika XIV in Madame de Montespan. Leta 1673 se je preselila na dvor in pritegnila kraljevo pozornost. S kraljem se je poročila po smrti kraljice Marije Terezije (1638-1683).

Leta 1686 je Madame de Maintenon ustanovila šolo za osiromašene hčere francoskega plemstva z izjemno sodobnim izobraževalnim programom, piše portal Art Daily.