Svet 14.5.2019 0:30

V Cannesu se začenja praznik sedme umetnosti

Cannes, 14. maja - V Cannesu se danes začenja 72. mednarodni filmski festival, ki velja za najbolj glamuroznega na svetu. Odprla ga bo premiera zombie komedije The Dead Don't Die ameriškega režiserja Jima Jarmuscha. Za zlato palmo se bo letos potegovalo 21 filmov, častno zlato palmo bodo podelili francoskemu igralcu Alainu Delonu.

Francija, Cannes. Mednarodni filmski festival v francoskem Cannesu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Mednarodni filmski festival v francoskem Cannesu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Jarmuschev film je uvrščen v tekmovalni program festivala, vanj pa so se s svoji filmi med drugim uvrstili še režiserji Quentin Tarantino, Marco Bellocchio, brata Dardenne, Arnaud Desplechin, Xavier Dolan, Ken Loach in Terrence Malick.

Za zlato palmo se bodo potegovale tudi štiri režiserke. Pri 21 filmih to sicer ni veliko, je pa več kot v prejšnjih letih, ko je bil festival tarča kritik, saj na njem skorajda ni bilo filmov režiserk. To so Francozinja Mati Diop, ki je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa prva temnopolta režiserka v več kot 70-letni zgodovini festivala v tekmovalnem programu, avstrijska režiserka Jessica Hausner ter francoski režiserki Celine Sciamma in Justine Triet.

Žiriji bo predsedoval mehiški režiser Alejandro Gonzalez Inarritu, ki je prvi filmski ustvarjalec iz Mehike, ki ga je doletela ta čast.

V Cannesu bodo prisotni tudi Slovenci. Na odprtju programa Cannes Directors' Fortnight bodo prikazali kratki igrani film The Right One, pri katerem je sodelovala slovenska avtorica in režiserka Urška Djukić. Slovenski filmski center bo na filmski tržnici v Cannesu predstavil štiri celovečerce, v mednarodni vasi se bo slovenska kinematografija predstavila v paviljonu jugovzhodno evropske kinematografije. Letošnji "producent na potezi" je Rok Biček na čelu produkcijske hiše Cvinger Film.