Slovenija 13.5.2019 14:45

Znanih deset nominirancev za desetnico

Ljubljana, 13. maja - Znani so nominiranci za desetnico, nagrado Društva slovenskih pisateljev (DSP) za najboljšo otroško ali mladinsko delo. Za nagrado se bodo potegovali Nataša Konc Lorenzutti, Gaja Kos, Nina Mav Hrovat, Feri Lainšček, Vinko Möderndorfer, Saša Pavček, Vesna Radovanovič, Andrej Rozman Roza, Anja Štefan in Janja Vidmar. Nagrajenec bo znan 23. maja.

Ljubljana. Otroške knjige. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Otroške knjige.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Nataša Konc Lorenzutti je nominirana za knjigo Nisem smrklja z ilustracijami Ane Zavadlav, ki prinaša prvoosebno pripoved deklice Polone, Gaja Kos pa za delo Grdavši in presenečenje, v katerem družina Grdavšev, kot jih je upodobil Zvonko Čoh, išče odgovor na vprašanje, kako se pripravi presenečenje.

Nina Mav Hrovat je komisijo navdušila z zgodbo o osamljeni Miški, ki si želi prijatelja, pospremljeni z ilustracijami Kristine Krhin, Feri Lainšček pa z zbirko pesmi Ne z ilustracijami Nane Homovec, v kateri avtor glas posodi odraščajočemu fantu.

Vinko Möderndorfer se tokrat za desetnico poteguje z mladinskim romanom Jaz sem Andrej, Janja Vidmar pa z romanom Črna vrana. Saša Pavček je nominirana za pesnitev Rumi in kapitan, ki jo je ilustrirala Ejti Štih, Vesna Radovanovič pa za slikanico Petelinček prebudi upanje.

V igri za desetnico sta še pesniška zbirka Andreja Rozmana - Roze Pesmi iz galerije, ki ob ilustracijah Jakoba Klemenčiča predstavlja slike iz stalne zbirke Narodne galerije, ter slikanica Anje Štefan Drobtine iz mišje doline, ki jo krasijo podobe Alenke Sottler.

Deset nominirancev je izmed 87 knjig izbrala komisija, ki so jo sestavljali Ivo Stropnik (predsednik), Ksenija Jus, Jana Kolarič, Sebastijan Pregelj in Ifigenija Simonović.

Lani je DSP podelilo dve enakovredni nagradi desetnica. Za najboljše otroško delo jo je prejela Aksinja Kermauner za slikanico Žiga špaget je za punce magnet z ilustracijami Zvonka Čoha, za mladinsko delo pa Suzana Tratnik za realistični roman Tombola ali življenje!