Slovenija 13.5.2019 16:14

Festival performansa Nove pošte za izhodišče vzel sovražni govor

Ljubljana, 13. maja - V Ljubljani bo od 15. do 18. maja potekal Festival performansa. Po besedah direktorja Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) Tiborja Miheliča Syeda ne gre za festival v običajnem pomenu besede, ki v nekaj dnevih predstavi produkcijo različnih ustvarjalcev in producentov, ampak za novo produkcijo v okviru druge sezone Nove pošte.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Mihelič Syed, Festival performansa kot tak predstavlja "enovito in celovito umetniško gesto, ki stereotipne, pogromaške in odklonilne poglede na sodobno umetnost, kakršni prihajajo iz anonimnih spletnih okolij, jemlje in uprizarja dobesedno". Čeprav odprtje festivala napovedujejo za sredo, se je ta z nekaj poganjki v spletni ali realni javni prostor že začel, je dodal.

Idejni začetki festivala segajo v minulo sezono, ko so na delavnici gostili berlinski kolektiv Center za politično lepoto. Tedaj so se ukvarjali s sovražnim govorom ter po besedah kuratorice Festivala performansa Urške Brodar izhajali iz sovražnega govora, ki se je pojavil ob performansih nagrajenk Prešernovega sklada Simone Semenič in Maje Smrekar. Temo so vzeli za izhodišče, a so se, kot je poudarila, od nje tudi oddaljili oz. vsakemu od povabljenih umetnikov dali svobodo pri ustvarjanju umetniškega dela.

Kurator festivala Janez Janša je izpostavil, da je zanimivo, koliko domišljije se je sprožalo na forumih in kakšni scenariji za performanse so se pojavili. Izrazil je zadovoljstvo, da je iz nekega relativno definiranega izhodišča nastal "tako zanimiv in v smislu stališč radikalen umetniški dogodek, kot je Festival performansa". Kot je še dejal, bodo nekateri performansi trajali več mesecev. Ker bodo postavljeni v javni prostor, se javnost nanje ne bo odzivala le po kriterijih umetniške odzivnosti, ampak tudi na načine, ki nimajo opravka z umetniško refleksijo.

Miha Artnak se v svojem performansu loteva vprašanje umetniške imunitete. Kot je povedal, bo izvedel performans prečkanja ceste izven urejenega prehoda za pešce nekje v Ljubljani. Katja Gorečan in Nika Švab se lotevata stanovanjske problematike. Od sredine maja do sredine septembra bosta izvedli performans Ljubo doma, kdor ga ima, v sklopu katerega bosta začasno prebivali v kontejnerjih pred Novo pošto.

Katarina Stegnar se loteva sovražnega govora. Njen performans, ki je v obliki plakata na 19 mestih po Ljubljani, že poteka. Kot je povedal kurator Janša, je plakat sprožil že precej reakcij na družbenih omrežjih. Performans Roka Kravanje nosi naslov Lahko ti podarim samo užitek in tematizira prostitucijo, Jan Rozman pa se v performansu Desna leva loteva militarizacije družbe in zastraševanja. Program festivala z urami dogodkov je sicer objavljen na spletni strani projekta festivalperformansa.info, kjer so tudi povezave na performanse, ki že potekajo.

Projekt Festival performansa po besedah Janše ni dobil podpore ministrstva z kulturo. Na projektnem razpisu je bil zavržen z obrazložitvijo, da prijavitelj prijavlja projekt, ki je zasnovan kot festival in zato ne ustreza definiciji pojma projekt.

A, kot je povedal Janša, bo Festival performansa potekal od 15. do 18. maja, nato pa bo v zadnjem septembrskem tednu projekt ponovljen v nekoliko drugačni obliki. Na ta način na Novi pošti tudi komentirajo in reflektirajo izjemno festivalizacijo kulturnih dogodkov, h kateri tudi sami prispevajo, a na vsebinsko drugačen način, je dodal.