Svet 14.5.2019 10:30

Organizatorji Woodstocka 50 in bivši financer na sodišču

New York, 14. maja - Le nekaj mesecev pred obeleževanjem 50. obletnice slavnega Woodstocka so organizatorji in bivši financer v ponedeljek začeli boj o prihodnosti festivala na sodišču v New Yorku. Woodstock 50 je prejšnji teden vložil tožbo proti Amplifi Live, ker da sabotira dogodek s tem, ko pravi, da je odpovedan, in z umikom več kot 18 milijonov dolarjev sredstev.

Odvetnik Woodstocka 50 Marc Kasowitz, ki je nekaj časa zastopal Donalda Trumpa v preiskavah glede povezav ameriškega predsednika z Rusijo, je vrhovno sodišče v New Yorku zaprosil, naj zahteva vrnitev sredstev na festivalski bančni račun, tako da bo Woodstock 50 lahko praznoval obletnico. To načrtujejo med 16. in 18. avgustom v kraju Watkins Glen v ameriški zvezni državi New York, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prireditev, s katero bi obeležili pol stoletja od legendarnega konca tedna miru, ljubezni in glasbe, ki je potekal leta 1969 in obveljal za mejnik v zgodovini popularne kulture, je eden od članov organizacijskega odbora Gregory Peck opredelil kot praznovanje "kultnega in zgodovinskega dogodka". Obenem je pred sodiščem menil, da "zdaj potrebujemo Woodstock prav toliko kot pred 50 leti".

Bivši financer pa je na sodišču dejal, da je nekompetentnost Michaela Langa, vodje izvirnega vikenda, ki promovira letošnji dogodek, prispevala k temu, da ne bo mogoče zagotoviti visokokakovostne prireditve in obenem varnosti tako nastopajočih kot obiskovalcev in osebja.

"Produkcijska družba se je umaknila, ker ni bilo izdanih dovoljenj, nujna dela na cesti se niso začela, niti ni upanja za ustrezno financiranje," je zapisal odvetnik Marc Greenwald, ki zastopa Amplifi Life, investicijski del japonske marketinške družbe Dentsu. "Čeprav bi si stranke želele drugače, se festival, ki ga predvideva dogovor, ne more zgoditi in bi ogrozil javnost."

Glavna točka spora na sodišču v ponedeljek je bila predvidena zmogljivost festivala, ki bi po načrtih lahko sprejel do 150.000 ljudi. Vendar je produkcijska družba Superfly ocenila, da prizorišče, oddaljeno kakšnih 250 kilometrov od prvotne lokacije v Bethelu, kjer prav tako načrtujejo manjšo spominsko slovesnost, ni sposobno sprejeti več kot 65.000 festivalskih gostov. Zaradi tega pomisleka se je družba odločila umakniti.

Kot je povedal Peck, ima Woodstock 50 ponudbe drugih finančnih podpornikov in produkcijskih družb, ki bi lahko pripomogle k izvedbi festivala, na katerem naj bi nastopilo 80 izvajalcev, med njimi ay-Z, Miley Cyrus in The Killers skupaj z veterani izvirnega Woodstocka Santana, John Fogerty in Canned Heat. Vendar pa bi njihove ponudbe težko sprejeli, če Amplifi Live kmalu ne vrne 18 milijonov dolarjev, je dodal.

Zaslišanje se bo predvidoma nadaljevalo danes.