Slovenija 15.5.2019 7:00

V Ljubljani simpozij o razpetosti med posameznikom in družbo v mladinski književnosti

Ljubljana, 15. maja - V Mestni knjižnici Ljubljana bo danes potekal simpozij z naslovom Med individualnostjo in družbenostjo, na katerem bodo besedni ustvarjalci in poznavalci mladinske književnosti spregovorili o problematiki razpetosti med posameznikom in družbo, ki se med drugim zrcali tudi v sodobni domači in prevodni literaturi, namenjeni mlademu bralstvu.

Ljubljana. Mestna knjižnica Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mestna knjižnica Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Simpozij se bo začel ob 8.30 s pozdravnimi nagovori direktorice Mestne knjižnice Ljubljana Teje Zorko, predstavnice Slovenske sekcije IBBY Tilke Jamnik in vodje centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo Pionirska Darje Lavrenčič Vrabec, ki bo povezovala simpozij, v svojem referatu pa bo spregovorila o kontroverzah v sodobnem mladinskem leposlovju, je mogoče razbrati iz programa simpozija.

Darja Lavrenčič Vrabec je kritična do knjižne ponudbe, ki zapolnjuje prosti čas mladih bralcev z vključevanjem komercialnih izdelkov, izvedenih iz knjižnih predlog, kot so igrače, oblačila, risanke, filmi, glasba in računalniške igrice, kot tudi do t.i. personaliziranih otroških knjig. Te po njenem mnenju predstavljajo svet niča in ničevosti in so nekakšen oder, kjer uniformirani liki igrajo svoje družbeno določene vloge po koordinatah, ki jih je zanje postavila družba.

Sledila bosta referata profesorice za socialno psihologijo Mirjane Ule in literata Slavka Pregla. Mirjana Ule bo v svojem prispevku z naslovom Življenjski svetovi mladih v času, ki pozablja na mlade spregovorila o sociokulturnem osamosvajanje mladine, Pregl pa bo v referatu Kam so izginila dvorišča? pozval k iskanju dvorišč, "kjer bomo spet klepetali in si gledali v oči".

V nadaljevanju bodo literarne ustvarjalke Janja Vidmar, Samira Kentrić, Cvetka Sokolov in Suzana Tratnik o temi simpozija spregovorile prek svojih del. Janja Vidmar bo ob romanu Črna vrana, beli vran, govorila o umetnosti, znanosti, družbeni pravičnosti in negovanju kritične misli, Samira Kentrić bo spregovorila o zgodbi v knjigi Balkanalije: Odraščanje v času tranzicije, Cvetka Sokolov bo predstavila svoj roman Vsak s svojega planeta, Suzana Tratnik pa kot avtorica t.i. literature na margini roman Noben glas.

V popoldanskem delu simpozija bosta z referatoma nastopila antropologinja Nika Kovač, ki se bo v prispevku vprašala, ali lahko s knjigo spremenimo svet in filozof ter sociolog kulture Filip Muki Dobranić, ki je svoj prispevek naslovil kot Anestezirana estetika - seks, droge in nihilizem predpostapokaliptične generacije.

Simpozij bosta sklenila referata študentke prava Kristine Krajnc, ki bo spregovorila o razmerju moči med odraslimi in mladostniki, ter literarne kritičarke in novinarke Maje Šučur, ki bo predstavila krajšo analizo medijske obravnave mladinske literature.

Simpozij poteka v okviru izobraževalnega dela 47. cikla strokovnih sred - nacionalnega projekta izobraževanja mladinskih in šolskih knjižničarjev ter širše zainteresirane javnosti.