Svet 15.5.2019 5:00

Kopija Ljubimca lady Chatterley ne sme zapustiti Združenega kraljestva

London, 15. maja - Britanski minister za kulturo Michael Ellis je sklenil, da iz države začasno prepove odnesti zgodovinsko kopijo romana Ljubimec lady Chatterley Davida Herberta Lawrencea. Za ohranitev kopije v Veliki Britaniji se je odločil po tem, ko so jo oktobra lani pri avkcijski hiši Sotheby's prodali za 56.250 funtov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Velika Britanija, London. Prestolnica Velike Britanije, London. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

Velika Britanija, London.
Prestolnica Velike Britanije, London.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Kopija romana je bila prej v lasti Laurencea Byrnea, sodnika, ki je leta 1960 odločal v tožbi proti izdajatelju Penguin Books zaradi opisovanja spolnosti v knjigi, in vključuje opombe, ki sta jih skupaj z ženo Dorothy zapisala med sojenjem.

"Proces Ljubimca lady Chatterley je pritegnil pozornost javnosti leta 1960. To je bil prelomen trenutek v kulturni zgodovini, ko je viktorijanske ideale nadomestil sodobnejši pristop. Upam, da bo mogoče najti kupca, ki bo ta pomembni del zgodovine našega naroda obdržal v Združenem kraljestvu," je Ellis dejal v izjavi.

Knjiga je bila prvič objavljena leta 1928 v Italiji in nato leto kasneje v Franciji.

Penguin Books je necenzurirano delo v Veliki Britaniji prvič objavil leta 1960, leto po tistem, ko je parlament sprejel zakon, ki pravi, da se obscena dela smejo objaviti le, če imajo literarno vrednost ali prispevajo k javnemu dobremu. Po zmagi na sodišču je Penguin Books prodal rekordnih dva milijona kopij.

Prepoved bo veljala do 9. avgusta, lahko pa jo bodo podaljšali do 9. oktobra v primeru "resne namere, da se zbere sredstva za nakup knjige za priporočljivo ceno 56.250 funtov", je v izjavi zapisala britanska vlada.