Slovenija 14.5.2019 21:10

Dobitnik nagrade skupine OHO je Tadej Vaukman

Ljubljana, 14. maja - V Galeriji P74 so za dobitnika nagrade skupine OHO 2019 razglasili neodvisnega umetnika in fotografa Tadeja Vaukmana, ki se v svojem delu posveča dokumentarni in ulični fotografiji, skozi katero beleži subkulturno popularno kulturo in fenomene družbenega obrobja. Ob tem so v galeriji odprli še razstavo letošnjih nominirancev za nagrado.

Žirija se je, kljub težki odločitvi in pogajanjem, na koncu odločila, da nagrado OHO za leto 2019 podeli Vaukmanovemu avtoportretu Tistega nekega večera v kleti.
"Ta uprizorjena fotografija najprej vzbudi nelagodje. Preveva jo tesnobno vzdušje, ki izhaja iz situacije treh pogledov: avtorja fotografije, ki pozira, sedeče osebe na stolu, ki slika s telefonom, in tretjega, oddaljenega pogleda kamere, ki to situacijo beleži. Je večplastna podoba, ki omogoči investicijo gledalca in ga napoti k iskanju lastne interpretacije. Ki nikoli ni enaka," piše v utemeljitvi.

Tadej Vaukman (1984) je neodvisni umetnik, fotograf in založnik. V svoji prevladujoče fotografski ustvarjalni praksi se pogosto poslužuje surove dokumentarne in ulične fotografije, skozi katero beleži aktualne fenomene z družbenega obrobja in neolepšano podobo sveta tukaj in zdaj.

Leta 2015 je objavil debitantsko fotoknjigo Dick Skinners. Leta 2018 je izšla njegova druga knjiga Grandheroes (obe knjigi izdani pri Rostfrei Publishing). Je ustanovitelj založniškega projekta 585 ZINES, ki od leta 2014 raziskuje medij fotokopiranega fanzina.

Udeležil se je več knjižnih sejmov umetniških publikacij, med drugim tudi I Never Read v Baslu in Miss Read v Berlinu. Od leta 2011 redno razstavlja doma in v tujini. Živi in deluje v Ljubljani, piše v umetnikovi biografiji.

Nagrado skupine OHO podeljujejo za kakovostno in inovativno umetniško delo, ki je nastalo v minulih dveh letih. Dobitniku bodo omogočili umetniško rezidenco v New Yorku, predstavil pa se bo tudi na samostojni razstavi v Galeriji P74. Nagrada je del mednarodne mreže YVAA (Young Visual Artist Award), ki združuje sorodne nacionalne nagrade 11 evropskih držav.

Za osrednjo nacionalno nagrado za sodobno vizualno umetnost, namenjeno mladim umetnikom do 40. leta, so bili poleg Vaukmana nominirani tudi Nika Ham, Danilo Milovanović in Špela Škulj. Žirija je v utemeljitvi zapisala, da je imela pri izboru težko delo, ker je pri vseh nominirancih razpoznala "skupno specifiko na vsebinski in formalni ravni".

"Tematika del izhaja iz življenjskih izkušenj in jo lahko uvrščamo v polje antropologije lastnega sveta. V ospredju je bila nestandardna, inovativna raba elementarnih izraznih in tehničnih sredstev in postopkov. Hkrati pa so bila vsa štiri dela tudi del širšega raziskovalnega procesa," so pojasnili žiranti.

Razstava nominirancev bo v Galeriji P74 na ogled do 28. maja.